Er zoemen niet alleen drones door het Nederlandse luchtruim. De Aziatische hoornaar, een exotisch insect dat schade toebrengt aan ons ecosysteem, doet dat helaas ook steeds vaker. Gelukkig zijn er door optreden van de NVWA recent twee nesten opgespoord en onschadelijk gemaakt. Daarvoor werd een speciale drone gebruikt.

Nesten

In opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn er recent twee nesten van de gevaarlijke Aziatische hoornaar opgespoord met een drone. Ze werden gevonden in de steden Sluis (Zeeland) en Spijkenisse (Zuid-Holland). De drone die hiervoor gebruikt werd is uitgerust met een aantal bijzondere functies die ontwikkelt zijn door het team van Dronexpert.

DJI Matrice 100

Om de omgeving te verkennen maakte het team gebruik van de DJI Matrice 100. Deze professionele drone is uitgerust met een Zenmuse Z3 RGB camera en een FLIR Tau 2 warmtebeeldcamera. Met de eerste camera kan de dronepiloot nauwkeurig inzoomen en met de tweede camera worden warmtebeelden vastgelegd. De beelden worden in real-time verwerkt en bekeken terwijl de drone nog in de lucht hangt voor optimale prestaties.

Twee nesten Aziatische hoornaar opgespoord dankzij drone met warmtebeeld camera

Pixelprecisie

Bijzonder aan deze specifieke FLIR warmtebeeldcamera is het gebruik van een Auto Hotspot functie. Dit stelt het team in staat warmtebronnen met een hoge frequentie op pixelniveau te detecteren. Met deze pixel-precieze functie kan het detectiegebied 8 tot 16 keer groter gemaakt worden, wat zelfs de allerkleinste details zichtbaar maakt. Dat is nodig, want de de Aziatische hoornaar is een insect en daarmee koudbloedig. Dankzij de Auto Hotspot functie kan echter zelfs de warmte in de vleugelspiertjes(!) van de beestjes gedetecteerd worden, zelfs als deze op de warmtebeelden niet zichtbaar zijn.

Aziatische Hoornaar

De Aziatische hoornaar is de laatste tijd in opspraak. Deze exotische wesp wordt steeds vaker gespot in Nederland en recent zijn er twee nesten gevonden. Eerst in de omgeving van Sluis en vervolgens in Spijkenisse en dat is geen goed nieuws. De Aziatische hoornaar eet namelijk honingbijen en deze zijn van groot belang voor het Nederlandse ecosysteem. Dankzij snel optreden van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) konden de exotische indringers met behulp van een drone snel opgespoord worden.

Twee nesten Aziatische hoornaar opgespoord dankzij drone met warmtebeeld camera

Dronexpert

De operatie werd uitgevoerd in opdracht van de NVWA en in samenwerking met Brandhof Natuur & Platteland. Het vliegen van de drone lag in handen van het team van Dronexpert.nl. Naast het opsporen van insecten zijn de mannen van Dronexpert ook begaan met het ondersteunen van politie, brandweer en andere zogenaamde first responders. Daarnaast werken zij samen met de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) voor het inzetten van drones bij het spotten en redden van drenkelingen.


Foto: Roger Borre (dronexpert.nl)

0 Reacties

    Plaats een reactie