Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven testen vandaag hun nieuwe applicatie voor de BlueJay drone. De drone wordt nu gebruikt om een badmeester bij een zwembad te assisteren door een verdrinkingssituatie snel op te merken en hier meteen actie op uit te oefenen.

BlueJay

Jaarlijks komen er weer nieuwe ideeën voor de BlueJay drone die is ontwikkeld door studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zo kan de drone inmiddels medicijnen rondbrengen in het ziekenhuis, bier bezorgen in een café in Eindhoven en is de drone in te zetten als huisdrone om thuis een handje te helpen. Nu komt daar nog een oplossing bij gericht op de veiligheid.

Demonstratie

Vandaag wordt het prototype van de zwembad-drone gedemonstreerd in het zwembad van het Studentensportcentrum Eindhoven. Het is de bedoeling dat de zwembad-drone de badmeester kan assisteren bij zijn werk. Zo houdt de drone een extra oogje in het zeil als de badmeester even afgeleid is.

Blue Jay drone redt drenkelingen in het zwembad

Beeldherkenningssoftware

De drone is geleerd om zelfstandig een verdrinking te herkennen en om badmeesters te assisteren bij het redden van slachtoffers. Voor het herkennen van verdrinkingen is gebruik gemaakt van het open source beeldherkenningssoftware van Google Inception. In een beeld wordt gedetecteerd waar mensen zijn en herkent de drone of de situatie veilig of onveilig is. Hiervoor is een machine learning-algoritme ontwikkeld door de drone veel van deze voorbeeldsituaties te laten zien.

Hulpje van de badmeester

De drone kan door een badmeester als extra hulpmiddel ingezet worden. De drone zweeft boven het zwembad en houdt de zwemmers nauwlettend in de gaten. Wanneer de drone iets verdachts ziet geeft hij de badmeester een seintje. De badmeester kan eventueel een tweede drone inschakelen die een reddingsboei dropt bij de drenkeling.

0 Reacties

    Plaats een reactie