Om de ontwikkelingen van drones te ondersteunen wil Groningen Airport Eelde vanaf 2018 drones tegelijkertijd laten vliegen met vliegtuigen. Door dit te testen wil het vliegveld stap voor stap onderzoeken hoe drones veilig geïntegreerd kunnen worden.

Zichtbaar op de radar

Om drones veilig te laten vliegen in het luchtruim waar ook bemande luchtvaartuigen actief zijn moeten de drones allereerst zichtbaar worden op de radar. Zo kan een luchtverkeersleider ervoor zorgen dat alles in goede banen verloopt. Dit is de eerste stap naar een veilige integratie van drones in het luchtruim.

Vanaf 2018 ruimte voor drones op vliegveld Groningen Airport Eelde

DroneHub

Aan het eind van het eerste kwartaal van 2018 moeten de eerste dronevluchten plaatsvinden op de Groningse luchthaven. Hier werd eerder een DroneHub opgericht door bedrijven, instellingen en overheden die gaan werken aan de inzet van drones.

Regelgeving

Om de dronevluchten mogelijk te maken past het ministerie van Infrastructuur en Milieu de regeling voor op afstand bestuurbare luchtvaartuigen aan. Hierbij wordt het voor gediplomeerde piloten mogelijk om te vliegen met drones bij de luchthaven zonder hiervoor speciale toestemming aan te vragen.

Vanaf 2018 ruimte voor drones op vliegveld Groningen Airport Eelde

Drones

Veel bedrijven staan te popelen om drones in te zetten. Zo wil de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM) drones inzetten om vliegtuigen sneller te inspecteren en start de ANWB met een proef met het bezorgen van medicijnen met drones op het waddeneiland Schiermonnikoog.

0 Reacties

    Plaats een reactie