Binnenkort starten de eerste drone bezorgingen ook in ons eigen land. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat een proef starten met het bezorgen van medicijnen tussen het vasteland en Schiermonnikoog.

Proef

Om medicijnen sneller op Schiermonnikoog te krijgen start het ministerie van Infrastructuur en Milieu een proef om deze op het eiland te bezorgen met behulp van een drone. De drone moet hiervoor buiten het gezichtsveld van de bestuurder vliegen en dit is op dit moment nog niet toegestaan.

Samenwerking

Voor de proef heeft het ministerie de handen ineen geslagen met ANWB Medical Services, het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Technische Universiteit Delft. Voor maart 2018 zullen er zo'n dertig testvluchten plaatsvinden tussen het vasteland en Schiermonnikoog. De drones vliegen op automatische piloot over een route die vooraf is ingesteld. De piloot kan de drone nog wel op afstand bijsturen.

Proefvluchten met drones voor bezorging medicijnen op Schiermonnikoog

Drones

Er worden in totaal drie drones ingezet waarvan twee tot 500 meter hoogte kunnen vliegen. De derde kan zelfs nog iets hoger komen. Volgens ANWB Medical Air Assistence vormen de drones geen gevaar voor het vliegverkeer. De drones worden vooralsnog gebruikt voor het vervoeren van medicijnen, maar de proef moet ook duidelijkheid geven over het maximale gewicht dat de drone kan vervoeren en de invloed van het weer en vogels tijdens de vlucht. Het ministerie wil er zo achter komen of er in de toekomst ook commerciële vluchten kunnen plaatsvinden met drones.

Alleen medische vluchten

Als de proef succesvol wordt bevonden gaan de aangesloten partijen bekijken of het ook mogelijk is om naast medicijnen ook AED-apparaten en bloed naar het waddeneiland te kunnen vervoeren. De provincie Friesland moet echter nog akkoord gaan met het plan. De gemeente Schiermonnikoog is alleen voorstander van medische vluchten en verwacht dat commerciële drone-vluchten de rust op het eiland teveel zou verstoren.

Proefvluchten met drones voor bezorging medicijnen op Schiermonnikoog

Duitsland

In Duitsland werd in 2014 ook al een test gedaan met het bezorgen van pakketten met een hoge urgentie. Hier vloog een drone van DHL tussen het vasteland en het waddeneiland Juist.

0 Reacties

    Plaats een reactie