Nvidia, de bekende producent van computerhardware, heeft een systeem voor drones gedemonstreerd dat de positie van een drone kan bepalen wanneer de bekende GPS-technieken niet werken.

Systeem

Het systeem maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en visuele sensoren om zijn positie te bepalen. Oorspronkelijk was het systeem ontwikkeld om bospaden te volgen en verdwaalde personen of omgevallen bomen op te sporen. Volgens de ontwikkelaars kan het systeem ook gebruikt worden in andere gebieden waar GPS niet of nauwelijks is beschikbaar is, denk bijvoorbeeld in grotten of in gebouwen.

"Dit werkt wanneer GPS niet werkt", aldus Nikolai Smolyanskiy, technische leiding van het NVIDIA-team. "Alles wat je nodig hebt is een pad dat de drone visueel kan herkennen."

Toepassingen

Ondanks het feit dat het systeem nog in ontwikkeling is, kan het zoeken naar overlevenden in beschadigde gebouwen, het inspecteren van spoorwegen in tunnels en zelfs - indien aangepast - onder water communicatiekabels onderzoeken.

Bossen

De makers hebben bewust gekozen om het systeem te testen in bosrijke gebieden aangezien het erg moeilijk te navigeren is door deze gebieden. Zo zijn bospaden niet voorzien van markeringen, vaak chaotisch en het wisselende invallende licht maakt het extra moeilijk voor het systeem om te oriënteren. "Als we kunnen navigeren in een bosrijke omgeving, dan zouden we overal moeten kunnen navigeren.", aldus Smolyanskiy.

Nvidia introduceert systeem voor drones voor locaties zonder GPS

Drone

Om de kosten van de ontwikkeling laag te houden, werd een bestaande drone - 3DR Iris+ - gebruikt om het systeem te testen.

Primeur

Het NVIDIA-team is niet de eerste die erin slaagt om een drone te navigeren zonder GPS, maar volgens de onderzoekers behalen ze de langste en meest stabiele vlucht van zijn soort. Hun volledig autonome drone vloog voor ongeveer een kilometer over een pad om obstakels te vermijden en een stabiele positie in het midden van het spoor te handhaven.

Video

In de video zie je hoe een drone uitgerust met het NVIDIA-systeem geheel autonoom zijn weg baant over een bospad; het systeem geeft in een groene kleur aan waar de drone kan vliegen en in een rode kleur waar dit niet mogelijk is. Ook zie je hoe de drone obstakels zoals een mens herkent.

0 Reacties

    Plaats een reactie