Om in de vraag naar drone testlocaties te voorzien wil vliegveld Groningen Airport Eelde een testhub zijn, dit liet directeur van Airport Eelde (GAE) weten tijdens het congres over regionale luchthavens in martiniplaza. Inmiddels is het vliegveld zo ver dat ze een vergunning aan vragen bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu om bezorgdrones te testen.

Groningen Airport Eelde

Vliegveld Groningen Airport Eelde wil een testhub worden voor bedrijven die willen experimenteren met bezorgdrones. Daarvoor vragen zij op korte termijn een vergunning aan bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Groningen Airport Eelde wil bezorgdrones testen op Drone Hub

Drone Hub

Bij RTV Drenthe en RTV Meppel vertelde Arnold Rossing van Drone Hub, het kennis- en ontwikkelcentrum dat in leven is geroepen door het vliegveld, dat er veel geëxperimenteerd moet worden met drones. Daarbij denkt Rossing vooral aan bezorgdrones, maar ook aan drones voor inspectie van bossen of windmolens.

Drone bezorging

De vraag is niet of, maar wanneer dronebezorging een feit wordt. Vele grote bedrijven zoals Amazon en DHL werken al tijden aan de technologie om dronebezorging mogelijk te maken. De regelgeving lijkt echter de ontwikkeling nog sterk tegen te houden. Ook in Nederland is het vooralsnog niet mogelijk om bezorgdrones goed te testen.

Groningen Airport Eelde wil bezorgdrones testen op Drone Hub

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Op het vliegveld kan ook onderzocht worden hoe drones op een veilige manier kunnen worden geïntegreerd in het luchtruim. Daarvoor is toestemming nodig van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voormalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Wilma Mansveld, stelde in 2015 ook al voor om van Groningen Airport Eelde een testlocatie voor drones te maken.

Drone Center Valkenburg

Afgelopen maandag opende testlocatie Drone Center Valkenburg op het voormalig vliegveld Valkenburg. Het testcentrum bevindt zich in een dichte hangar waardoor er geen rekening gehouden hoeft te worden met luchtvaartregels. Het testcentrum kan tevens gebruikt worden om drone races te organiseren.

1 Reacties

  1. bart sikkema

    Goeie stap van GAE en een hele duidelijke fase in de marketingsfeer. We zitten in een ontwikkelingsfase waarin de testmogelijkheden zo ontzettend belangrijk zijn doch nog zo weinig voorhanden zijn. Dit is voor de wetenschap uitermate belangrijk en voor GAE economisch erg belangrijk. Proficiat GAE.

Plaats een reactie