Onlangs voerde de overheid een droneverbod in voor grote delen van Zeeland. Nu is het droneverbod ook op het laatste moment toegevoegd aan de Natura 2000-beheerplannen van de provincie Noord-Holland.

Beheerplannen

De beheerplannen voor de Natura 2000-gebieden zijn op 29 december in werking getreden. Het gaat om de gebieden Eilandspolder, de polder Westzaan, het Wormer - en Jisperveld, de Kalverpolder, het Ilperveld, het Varkensland, het Oostzanerveld en Het Twiske. Het verbod is echter, net als het verbod in zeeland, niet goed juridisch onderbouwt.

Noord-Holland

Het verbod is toegevoegd door de provincie Noord-Holland die helemaal geen zeggenschap heeft over het luchtruim boven de natuurgebieden. Daarmee is het verbod op drones niet in lijn met de manier waarop bestaande regelgeving voor recreatieve en professionele dronevluchten is opgesteld.

Droneverbod boven natuurgebieden in Nederland opnieuw uitgebreid

Bekeuring

BOAs en boswachters zijn bevoegd om individuele dronepiloten te bekeuren als aangetoond kan worden dat er met opzet dieren verontrust worden, maar het blijft altijd de vraag of de rechter daarin meegaat.

Ministerie van Infrastructuur & Milieu

Hopelijk maakt Infrastructuur & Milieu, het ministerie dat primair verantwoordelijk is voor de regelgeving omtrent drones, snel duidelijk aan natuurbeheerders, collega-ministeries en lagere overheden dat het niet mogelijk is om een droneverbod aan natuurbeheerplannen toe te voegen. Er zijn genoeg andere methoden om drones tijdelijk te verbieden boven bijvoorbeeld broedgebieden.

Droneverbod boven natuurgebieden in Nederland opnieuw uitgebreid

Bron: Dronewatch

5 Reacties

 1. raymon kroeze

  Wat een onzin dit. Zelf kappen de boswachters hele stukken bos weg! Dat geeft geen overlast voor de dieren zeker.

 2. Ikke

  Hier moeten we dus met ze alle compleet schijt aan gaan hebben, zolang je niet onnodig overlast aan het veroorzaken bent is dit soort regelgeving totale bullshit.

 3. John

  Echt onzin dat je niet meer mag vliegen boven de natuurgebieden. Voor de natuurgebieden in Noord Holland al helemaal. De vliegtuigen van schiphol vliegen om de 5 minuten over de Beemsterpolders van natura beheer. Dit geld ook voor de duinen. Nabij Bergen en Schoorl vliegen zowel vliegtuigen als helicopters laag over. Ik denk dat het ambtenaren zijn die verder geen idee hebben wat ze aan het doen zijn als bedenken hoe ze het de burger moeilijk kunnen maken. Ik kom regelmatig in de duinen en heb er nog nooit een drone zien vliegen, van overlast van drones is al helemaal geen sprake dus. Gewoon onzin dit.

 4. AdriJan

  Bij ons in de Brabantse biesbosch vliegen de straaljagers op 400 meter om te oefenen. Dat gaat echt niet langzaam en zonder geluid. En dan zouden wij de natuur verstoren? Belachelijk.

 5. Rob Mulder

  Is echter niet juridisch onderbouwt. Onderbouwt moet toch echt met een d worden gespelt!!!!! Geintje; gepelt moet ook met een d worden gespeld, maar dat even ter illustratie hoe amateuristisch de tekst door de opsteller ervan aan het scherm is toevertrouwd (ja, inderdaad met een d).

Plaats een reactie