Het ministerie van Economische Zaken heeft een verbod op dronevluchten en ander burgerluchtverkeer stilletjes ingevoerd in grote delen van Zeeland. Dit verbod geldt voor zowel recreatieve als beroepsmatige dronevliegers. Bezwaar maken kan nog tot 24 december 2016.

Verboden

Sinds 11 november is het verboden om met drones te vliegen in grote delen van Zeeland. Het gaat hierbij om de zogenoemde Natura 2000-gebieden. In Zeeland gaat het hier om Haringvliet, Grevelingen, Hollands Diep, Oosterschelde, Westerschelde & Saeftinghe, Veerse Meer en Duinen Goeree & Kwade Hoek. Er is geen uitzonderingsmogelijkheid voor ROC-light of ROC houders. Recreatieve en beroepsmatige dronevliegers vrezen nu voor een uitbreiding van het verbod naar alle Natura 2000-gebieden in Nederland.

Overheid voert droneverbod in voor grote delen van Zeeland

Aankondiging

Het verbod werd al aangekondigd in een zestal besluiten in de Staatscourant van 18 november 2016, en betreft een uitbreiding van de zogenaamde toegankelijkheidsregeling van de Natuurbeschermingswet uit 1998. Uit artikel 1 lid 2 van de nieuwe wetgeving wordt direct duidelijk dat zowel hobbymatig als beroepsmatig vliegen met drones verboden is: "Het is verboden op een zodanige wijze modelvliegtuigen/modelluchtvaartuigen (drones (UAS of RPAS) inbegrepen) te besturen dat deze zich bevinden in of boven het Natura 2000-gebied."

Stilletjes ingevoerd

Het verbod op drones in deze Natura 2000-gebieden is stilletjes ingevoerd, mogelijk om bezwaarschriften vanuit de sector te voorkomen. Het indienen van een bezwaarschrift kan namelijk tot zes weken na de publicatie. De deadline hiervoor is dus op 24 december aanstaande. Bezwaarschriften kunnen verstuurd worden aan de staatssecretaris van Economische Zaken. De Nederlandse tak van Aircraft Owners and Pilots Association (AOPA) heeft aangegeven bezwaar te zullen aantekenen.

Verstoring van natuur

Tot op heden werd het gebruik van drones boven Natura 2000-gebieden in Nederland niet wettelijk gereguleerd. Het ministerie van Economische Zaken komt met het verbod omdat men meent dat drones een verstoring zouden opleveren aan de fauna in deze gebieden. Dit is opmerkelijk aangezien de rechterlijke macht tot aan de Hoge Raad vindt dat drones de natuur niet verstoren. Daarnaast is het vreemd dat drones worden geweerd in een gebied waar wel gemotoriseerde pleziervaart is toegestaan.

Overheid voert droneverbod in voor grote delen van Zeeland

Verdere aanpassing Natura 2000-gebieden

Dronevliegers in Nederland vrezen dat het verbod in Zeeland een opmaat is naar een verdere aanpassing van de toegankelijkheidsregeling voor de andere Natura 2000-gebieden in Nederland. In Nederland zijn er 160 van dergelijke gebieden, met een oppervlak van totaal 1,1 miljoen hectare, ofwel 20% van het oppervlak van Nederland.

Bezwaar maken

Omdat het verbod vorige maand al is ingevoerd is er nog maar kort tijd om bezwaar in te dienen. Wiebe de Jager, oprichter van de website DroneWatch.nl, roept dronepiloten daarom op om voor 24 december massaal bezwaar te maken. Op zijn website heeft de Jager een formulier geplaatst dat gestuurd kan worden naar de Staatssecretaris van Economische Zaken.

Overheid voert droneverbod in voor grote delen van Zeeland

0 Reacties

    Plaats een reactie