Afgelopen maandag is op vliegveld Valkenburg het bidbook 'Unmanned Valley Valkenburg' gepresenteerd. Het bidbook voorziet in de ontwikkeling van een testlocatie op het voormalig vliegveld Valkenburg voor de industrie, de academische wereld en de overheid om nieuwe drone technologie te kunnen ontwikkelen en testen.

Een coalitie van industriële partijen, universiteiten en publieke partijen hebben maandag 20 juni tijdens het Innovation Quarter Jaarevent een bidbook voor 'Unmanned Valley Valkenburg' aangeboden aan de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland Adri Bom-Lemstra en de Katwijkse wethouder Klaas-Jan van der Bent. Het plan werd namens de coalitie aangeboden door Hester Bijl (TU Delft, decaan Lucht- en Ruimtevaart) en Prins Pieter-Christiaan van Oranje (initiatiefnemer Unmanned Valley).

Uitgewerkt plan voor testlocatie drones op vliegveld Valkenburg

Vliegveld Valkenburg

De locatie Valkenburg is om meerdere redenen ideaal. Valkenburg biedt de unieke mogelijkheid om buiten de visuele waarneming van de piloot te kunnen testen boven de Noordzee. Het voormalig vliegveld ligt op 30 minuten afstand van toonaangevende onderzoeksinstituten zoals TU Delft, Universiteit Leiden, European Space Research and Technology Centre (ESTEC) en vele drone technologiebedrijven. Valkenburg is daarnaast makkelijk bereikbaar voor internationale partijen door de nabijheid van Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport.

Concrete plannen

De ontwikkeling zoals voorgesteld in het bidbook borduurt voort op het succes van het RoboValley initiatief in het aantrekken van nieuwe investeringen in Zuid-Holland. Het maakt het ook gemakkelijker voor Nederlandse drone startups om snel technologie te ontwikkelen en te concurreren op de internationale markten, en om nieuwe downstream technologiebedrijven aan te trekken.

Uitgewerkt plan voor testlocatie drones op vliegveld Valkenburg

Bidbook

Het bidbook werd ontwikkeld door Jeroen Engelkes (programma directeur Unmanned Valley, RoboValley) en Lucas van Oostrum (medeoprichter Aerialtronics) met medewerking van InnovationQuarter. Het voorstel wordt gesteund door het consortium Unmanned Valley Valkenburg, bestaande uit RoboValley, TU Delft, ATMOS UAV, Aerialtronics, Ampyx Power, The Hague Security Delta, Universiteit Leiden Centre of Data Science en andere partners in de Triple Helix van Zuid-Holland.

Nederlandse innovatie is leidend

Lucas van Oostrum van Aerialtronics: "De roadmap laat grote kansen zien die zich voordoen als de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld samenwerken. De bedrijven kijken uit naar het ontwikkelen van vooruitstrevende technologieën op Valkenburg die niet alleen ten goede komen aan de drone industrie, maar ook aan belangrijke industriële sectoren in Zuid-Holland, zoals de glastuinbouw, de haven van Rotterdam en smart cities. Via de Valkenburg testsite, zullen we laten zien waarom Nederlandse innovatie leidend is in de wereld."

Uitgewerkt plan voor testlocatie drones op vliegveld Valkenburg

Wethouder

Klaas-Jan van der Bent, wethouder gemeente Katwijk, nam het bidbook graag in ontvangst: "Blij dat er nu een concreet plan op tafel ligt vanuit de markt voor de ontwikkeling van 'Unmanned Valley Valkenburg', ik zal het met belangstelling gaan lezen, en wil er graag mee aan de slag. RVB en gemeente, partners in de ontwikkeling van Projectlocatie Valkenburg, gaan nu samen onderzoeken in hoeverre de ruimte voor Unmanned Valley gevonden kan worden."

Bron: AT-aandrijftechniek.nl

3 Reacties

  1. Nigel Jones

    Ik zit er al een tijdje met mijn drone bedrijf en jullie zijn allemaal van harte welkom. Fly Save !! Met vriendelijke groet, Nigel Jones Information Technology, Geospatial Intelligence and Robotics Warburg corporate headquarters Randweg Marine Vliegkamp, 2223 LA Katwijk Phone:+31 (0) 6 24751157 IM:j.nigel@gmail.com http://nl.linkedin.com/in/jonesnigel

  2. brent

    waarom alleen in zuid-holland en niet in andere provincies?

  3. Erik

    Niet alleen maar focussen op drone mogelijkheden aub. Maar ook verder kijken dan de neus lang is. Deze locatie heeft veel potentie. Als de overheid maar niet alles afbreekt. Wij van E-One.nl hebben hier ons bedrijf. E-One is het meest innovatieve product op mobiliteit gebied. Samen met drone fabrikanten en bedrijven is er een mogelijkheid om NL sterk op de kaart te zetten voor een betere toekomst.

Plaats een reactie