In Frankrijk worden drones ingezet om de strijd aan te gaan met een invasieve soort horzels die een bedreiging vormen voor de Europese populatie bijen.

Spray Hornet

De zogenaamde 'Spray Hornet' drone is het resultaat van een samenwerking tussen DroneVolt, bijen-experts en het Franse chemische bedrijf Landes. De drone, een DJI Matrice 100, is uitgerust met een kantelbare spuitbus met insecticide die hele nesten met Aziatische horzels kan wegvegen.

Spray Hornet drone gericht op het verjagen van killer-horzels

5 minuten

De gepersonaliseerde quadcopter is uitgerust met een camera, zodat de dronepiloot eerst goed kan bekijken waar het verdelgingsmiddel gespoten dient te worden. Een dergelijke missie kan binnen 5 minuten zeer effectief worden afgerond. De drones zijn goedgekeurd door de betrokken Franse instanties en hebben zelfs toestemming om in stedelijke gebieden te vliegen.

Probleem

De behoefte voor de hulp van een drone kwam van de Franse bijenhouders, die af moesten van de nesten met horzels die meestal 10 tot 15 meter boven de grond. Tot op heden gebruikten de imkers hoogwerkers om dicht in de buurt van de nesten te kunnen komen. Een hele inspanning terwijl de drone dit klusje in enkele minuten klaart.

Niet goedkoop

De kosten van de drone bedragen ruim 10.000 euro, maar in vergelijking met het huren van hoogwerkers of kranen heeft de bijenhouder deze investering snel terugverdiend.

0 Reacties

    Plaats een reactie