Een onbekende inwoner uit Hellevoetsluis heeft de dronewereld op zijn kop gezet met een gevaarlijk filmpje. Op de beelden, inmiddels verwijderd van YouTube, stuurt de hobbyist zijn Phantom 2 quadcopter liefst 3,4 kilometer omhoog, de hoogte van normaal vliegverkeer.

Levensgevaarlijk

De bestuurder, die zich op YouTube Tollymaster noemt, poogde het wereldrecord 'hoe hoog kan een consumentendrone vliegen' te verbeteren. Hij kwam tot 3400 meter, ruim drie kilometer boven de maximaal toegestane vlieghoogte van 120 meter. In theorie had het apparaat een vliegtuig kunnen raken.

Gelukkig

Rampspoed bleef echter uit. Een groot geluk, oordeelt Joost van Doesburg, namens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers. "De burgerluchtvaart had in groot gevaar gebracht kunnen worden. Op die hoogte vliegen namelijk vliegtuigen. Denk je eens in wat er zou zijn gebeurd als die drone een toestel met 300 passagiers had geraakt."

Onderzoek

De politie stelt een onderzoek naar het filmpje in. Mogelijk hangt de filmer een boete van enkele duizenden euro's boven het hoofd.

Mafkees vliegt met drone op 3400 meter hoogte

Parijs

De zorgen over drones op grote hoogten zijn het gesprek van de dag. Deze week kwam naar buiten dat vorige maand een passagiersvliegtuig op het laatste moment uitweek voor een drone tijdens een landing op vliegveld Charles de Gaulle in Parijs. De toestellen scheerden op vijf meter langs elkaar in het luchtruim boven de Franse hoofdstad. De Franse luchtvaartorganisatie BEA sprak van een 'ernstig' incident.

Nederland

Deze bijna fatale botsing had ook in Nederland kunnen gebeuren. Hoewel de luchtvaartpolitie scherp toeziet op de verboden aanwezigheid van onbemande helikoptertjes en modelvliegtuigjes bij vliegvelden, was de afgelopen jaren toch twee keer sprake van zeer ernstige incidenten, zo bleek vrijdag uit een rapportage van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Bron: AD

0 Reacties

    Plaats een reactie