Het kabinet stimuleert het gebruik van drones in de land- en tuinbouwsector; vanaf 1 juli is de regelgeving versoepeld, waardoor er geen ontheffing meer aangevraagd hoeft te worden door zakelijke gebruikers. Koppert Biological Systems ziet ook de voordelen van drones in en is daarom gestart met het doen van proeven bij de boom- en aardbeienkwekerij. Ze hebben inmiddels de eerste ervaringen opgedaan, maar nu is het zaak om door te gaan en te kijken welke andere mogelijkheden er nog allemaal voor in de toekomst zijn.

De proeven

Koppert Biological Systems, internationaal marktleider in biologische gewasbescherming, is eind vorig jaar gestart met het doen van proeven met behulp van drones. Bij deze proeven werd onder andere de fotosynthese-activiteit gemeten. De onbemande vliegtuigjes werden ingezet in de boom- en aardbeienkwekerij. Naast het meten van de fotosynthese-activiteit kunnen drones op veel meer gebieden een rol spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een rol spelen bij het beoordelen van de groei, maar ook zijn ze handig bij het beïnvloeden van het bodemleven. Drones zijn namelijk in staat om nauwkeurig biostimulanten en micro-organismen toe te dienen. koppert-biological-systems-aardbeien-proefkoppert-biological-systems-aardbeien-proef

Mogelijkheden

De nieuwe mogelijkheden die in de toekomst met deze technologische ontwikkeling komen zijn erg waardevol voor bedrijven zoals Koppert Biological Systems. Rianne Lek, consultant van de boomkwekerij, gaf aan het spannend te vinden. ''We hebben nu onze eerste ervaringen opgedaan en daar moeten we mee doorgaan om te bepalen hoe we drones zo gericht en efficiënt mogelijk kunnen gaan inzetten.''

Regelgeving

Koppert Biological Systems is niet de enige die het nut van drones inziet, steeds meer telers beginnen gebruik te maken van drones. Het wordt daarnaast ook steeds eenvoudiger om de onbemande vliegtuigjes in te zetten bij dergelijke activiteiten. Het kabinet stimuleert namelijk het gebruik van drones in de land- en tuinbouw, vanaf 1 juli is de regelgeving voor zakelijk gebruikers versoepeld. Er hoeft geen ontheffing meer aangevraagd te worden. Het bedrijf moet alleen over een certificaat beschikken.

0 Reacties

    Plaats een reactie