Het voorgenomen plan om de regelgeving met betrekking tot drones drastisch aan te pakken, lijkt vertraging op te lopen. De vergadering over de nieuwe regels die per 1 oktober in moeten gaan is verzet naar 3 september. Hierdoor lijkt het niet waarschijnlijk dat invoering van de nieuwe regelgeving op 1 oktober haalbaar zal zijn.

Twee fases

De nieuwe regels voor het gebruik van drones worden in twee fases ingevoerd. Vanaf 1 juli gelden er al een aantal nieuwe beperkingen, terwijl voor bedrijfsmatig gebruik juist meer vrijheden gelden.

Fase 1

Eigenlijk de enige verandering die voor drone-vliegers in privé-gebruik met ingang van deze fase geldt, is de vlieghoogte. Voor 1 juli mocht de particuliere gebruiker zijn drone laten opstijgen tot een hoogte van 300 meter, na deze datum mag de drone slechts een hoogte van maximaal 120 meter bereiken. Daarnaast zijn er in fase 1 ook veranderingen doorgevoerd voor de zakelijke gebruiker. Het aanvragen van een ontheffing is opgeheven, echter moet de operator (het bedrijf) een certificaat hebben: het ROC (RPAS operator certificate). Om dit certificaat te behalen, moet aan diverse voorwaarden worden voldaan. De piloot moet beschikken over een brevet, de drone moet voldoen aan de luchtwaardigheidscriteria en de piloot moet een goedgekeurd operations manual hebben. drone-gewicht-mini-donesdrone-gewicht-mini-dones

Fase 2

Vanaf 1 oktober is het voornemen dat de regelgeving in een tweede fase verder aangescherpt wordt en gaat daarmee waarschijnlijk de maximale vlieghoogte afnemen. Ook wordt de maximale afstand van de bestuurder tot de drone dan beperkt tot 100 meter. Nu geldt nog dat het vliegtuig simpelweg ‘in het zicht van de piloot’ moet blijven. Of deze tweede fase van de nieuwe regelgeving ook daadwerkelijk op 1 oktober in zal gaan, is door uitstel van het kamerdebat onzeker geworden.

0 Reacties

    Plaats een reactie