D66 Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is met het idee gekomen dat onbemande vliegtuigjes in heel Europa verplicht een chip moeten dragen. In het geval van schade of iets dergelijks kan vervolgens de eigenaar achterhaald worden.

Het idee

Door het idee van Matthijs van Miltenburg kunnen drone piloten getraceerd worden nadat de UAV bijvoorbeeld een crash heeft gemaakt. Het idee komt voort uit het toenemende aantal incidenten met betrekking tot drones. Van Miltenburg heeft al een aantal keren eerder aangekaart dat er spoedig een Europese regelgeving voor civiele drones moet komen, maar nu ligt er dan eindelijk iets concreets op tafel.

Incidenten

Drones zijn zeer populair, maar komen vaak ook negatief in het nieuws vanwege verschillende incidenten. Door deze regel wordt het eenvoudiger om drone piloten aansprakelijk te stellen en wordt het toenemende aantal incidenten tegengegaan. Naar alle waarschijnlijkheid geldt de regel niet voor de meeste speelgoed-drones. De chip is waarschijnlijk verplicht vanaf een bepaalde afmeting en gewichtsklasse.

Mogelijkheden

De mogelijkheden met drones zijn oneindig. Van autonome drones die een touwbrug in elkaar zetten, tot inspectie drones, tot bezorg drones, niks is te gek. Het zou jammerlijk zijn als onnodige incidenten deze technologische ontwikkeling een halt toeroepen. autonome-drones-touwbrug-615x350autonome-drones-touwbrug-615x350

Veel steun

Het idee van Matthijs van Miltenburg kan op veel steun van het Europees Parlement rekenen. Nu heeft namelijk elk land zijn eigen regels waardoor de regelgeving af en toe erg onduidelijk is. Brussel wil daarom spoedig algemene regels die gelden voor heel Europa. Deze regels gelden voor zowel recreatief als professioneel gebruik.

FAA

De Federal Aviation Administration (FAA) kwam vorige week met een soortgelijk idee. Zij willen registratieplicht voor drones vanaf een bepaalde afmeting en gewichtsklasse doorvoeren. Deze afmeting en gewichtsklasse moeten echter nog bekendgemaakt worden. drone-kenteken-faa-regelgevingdrone-kenteken-faa-regelgeving

6 Reacties

  1. Bart Kanters

    Ik hoop dat dit alleen voor bedrijfsmatige drones gaat gelden en niet voor elke Jan met de korte achternaam die zijn hobby wil uitoefenen. Whats next elk jaar een verplichte APK voor drones ? Luchtwegen belasting ?

  2. BonAerials

    ... sssshhttt!!! Zo breng je ze nog op ideeën!!! ;)

  3. Ruud de Rooy

    Juist wel voor iedereen, want dan worden misschien de juiste personen aangepakt die zich niet aan de regels houden en wordt de regelgeving misschien niet verder aangescherpt.

  4. Fabian Langhorst

    Ik hoop ook dat ze bedrijfsmatige drones kentekens gaan geven.

  5. Jan Wullink

    Hopelijk voor iedereen ook voor die zogenaamde professionals die denken dat als ze een foto / film camera kunnen vast houden ook een drone kunnen besturen.

  6. Idsard Bosman

    Jonge jonge wat zijn we weer lekker bezig, denk je dat er niet een of andere techneut is die die chip radiografisch kan "verstoren" waardoor de gegevens van de gebruiker onbruikbaar worden bij eventuele ongelukken. Laat die van Miltenburg zich in het Europese parlement druk gaan maken om echt belangrijke zaken. Waarom vallen er nog regelmatig jeugdige slachtoffers bij vrachtwagen ongelukken? Camera en high tech systemen kunnen er al jaren lang voor zorgen dat de bestuurder in zijn vrachtwagen cabine 180% zicht heeft over hetgeen er rond zijn vrachtwagen ( en met name in de dode hoek) gebeurd. Maar blijkbaar is het voor de Overheid te ingewikkeld om transportbedrijven verplicht te stellen om dit soor systemen in hun wagenpark te laten installeren. Argument dat moeten de vrachtwagens een weekje naar de garage en het kost de transporteur dan te veel geld! Je kunt blijkbaar beter je buurjongen dood rijden . De Overheid en die van Miltenburg moeten zich heel diep schamen. of krijg hij van het Europese Parlement een leuke subsidie om dit plannetje uit te voeren.

Plaats een reactie