Het Friese loonbedrijf Christel Thijssen gaat dit jaar met een drone bij boeren tijdens het groeiseizoen de gewasgroei in beeld brengen. drone-sensefly-ebee-ag-landbouw.

Primeur

Thijssen is het eerste loonbedrijf in Nederland dat een drone gebruikt om percelen te scannen. Het bedrijf heeft hiervoor een Sensefly eBee Ag aangeschaft: een lichtgewicht 'fixed wing' drone, gemaakt van piepschuim met een gewicht van slechts 700 gram. Na het opstellen van vluchtplan, zal de drone deze automatisch uitvoeren. precisielandbouw-tablet-vlucht-route-softwareprecisielandbouw-tablet-vlucht-route-software

Systeem

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciale software, waarin het gebied en de gewenste resolutie is te selecteren. Het systeem berekent zelf de vlieghoogte en het te vliegen traject. Na het aangeven van de gewenste landingsplaats, is de drone klaar om vanuit de hand te worden gelanceerd.

Camera

De drone is uitgerust met een multiSPEC 4C camera, die speciaal ontwikkeld is voor inzet in de landbouw. De camera maakt in 4 bandbreedtes opnamen en meet ook de lichtsterkte: op een stralende dag is de reflectie van het gewas namelijk anders dan op een bewolkte dag. precisielandbouw-computer-softwareprecisielandbouw-computer-software

Resultaten

Na de vlucht worden de foto’s verwerkt tot perceelkaarten waarmee per plek inzicht wordt verkregen over onder andere bladoppervlak, gewasontwikkeling en stress.

Vergunningen

De eBee Ag wordt vanaf medio 2015 ingezet om multispectrale opnamen te maken van gewassen. Voor het zover is moeten eerst de nodige vergunningen en het vliegbrevet worden bemachtigd voor commerciële vluchten. uav-sensefly-ebee-ag-landbouwuav-sensefly-ebee-ag-landbouw

eBee Ag

De eBee drone is 2 jaar geleden op de markt gebracht en vorig jaar is er een speciale uitvoering voor de landbouw gelanceerd, genaamd eBee Ag. eBee wordt in de Benelux door Geometius vertegenwoordigd en de eBee Ag door Agrometius.

Precisielandbouw

Loonbedrijf Thijssen heeft al enkele jaren ervaring met precisielandbouw. Het bedrijf gebruikt in Noord- en Midden-Nederland een Verisscanner om de bodemgesteldheid in kaart te brengen. Laatstgenoemde verzamelt gegevens over de bodem en het perceel.

0 Reacties

    Plaats een reactie