Journalist Roel Dijkstra uit Vlaardingen moet een boete betalen omdat hij zonder toestemming een drone heeft gebruikt bij het fotograferen van een plaats delict, zo meldt NOS.

Boete

De kantonrechter heeft Dijkstra veroordeeld tot het betalen van 1.000 euro boete, waarvan 750 euro voorwaardelijk. Eerder was er een boete geëist van 500 euro.

Overtreding

Dijkstra maakte in juli vorig jaar opnamen van een plaats delict van een steekpartij in Vlaardingen met zijn modelhelikopter. Volgens de rechter heeft de journalist daarbij de Regeling Modelvliegen overtreden. Op een dergelijke overtreding staat een celstraf van maximaal zes maanden of een boete van maximaal 7.800 euro.

Proefproces

Het is de eerste keer dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over de toelaatbaarheid van drones. Dijkstra wilde samen met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) een proefproces uitlokken, omdat hij het voor journalisten haast onmogelijk vindt een drone te gebruiken.

Zakelijk gebruik

Wil je een drone inzetten voor zakelijk gebruik, dan moet je eerst een cursus doen en een praktijkexamen halen. Ook dient je drone gekeurd en geregistreerd te worden en voor iedere keer dat je hem wil inzetten, moet je bij de provincie een ontheffing aanvragen.

0 Reacties

    Plaats een reactie