Tegen fotojournalist Roel Dijkstra is een boete geëist van 500 euro voor het gebruik van een drone. Dijkstra stond vandaag voor de rechter in Rotterdam, omdat hij met zijn model-helikopter opnames heeft gemaakt in de buurt van Rotterdam The Hague Airport. Volgens de luchtvaartpolitie vormde de drone een gevaar voor de aanvliegroute.

Oneens

De journalist is het daar niet mee eens. Hij stelt dat zijn drone niet hoger komt dan 50 à 100 meter en dus geen gevaar vormt voor luchtvaartverkeer. "Als de drone hoger vliegt, kan ik toch geen goede foto's meer maken", zegt Dijkstra. "Bovendien vloog de drone niet hoger dan de tweede verdieping, zeg zo'n negen meter hoog."

Proefproces

Dijkstra zocht naar aanleiding van zijn boete contact met de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ). De vereniging wil een proefproces uitlokken, omdat het voor journalisten haast onmogelijk is om een drone te gebruiken.

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Volgens de NVJ heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu al erkend dat de regelgeving voor journalisten onwerkbaar is.

Verbod

Sinds 2 juli 2013 geldt een verbod voor professioneel gebruik van drones. Gebruik van een drone door een journalist zonder ontheffing is daarom strafbaar. Op overtreding staat zes maanden cel of een maximale boete van zo'n 8.000 euro.

Zakelijk gebruik

Om ontheffing te krijgen voor zakelijke vluchten moet er een opleiding worden gevolgd en een praktijkexamen worden afgelegd. Ook dient de drone gekeurd en geregistreerd te worden en is er per vlucht een ontheffing van de provincie nodig. "Dat duurt soms weken en is dus onwerkbaar voor een journalist", zegt de NVJ.

0 Reacties

    Plaats een reactie