Voor het eerst in Europa inspecteerde een drone een vliegtuig in de open lucht. Deze primeur op het gebied van drone-inspectie vond plaats op vliegbasis Woensdrecht.

Primeur

Voor het eerst in de Europese geschiedenis inspecteerde een drone een vliegtuig in de open lucht. Deze primeur vond plaats in Woensdrecht. Ontwikkelaar Mainblades werkte samen met Aviolanda, Fokker Techniek en het Dutch Drone Centre aan de pilot. Doel was om aan te tonen dat dit veel effectiever werkt dan in een hangar.

Drone-inspectie

Mainblades gebruikte voor de inspectie een drone die was voorzien van speciaal ontworpen hardware die het gehele vliegtuigoppervlak digitaal in kaart brengt. Het vliegtuig betrof een voormalige KLM Airbus A330 en de inspectie duurder ongeveer drie uur. Normaliter duren inspecties door mensen zo'n twaalf uur.

Europese primeur met drone-inspectie op vliegbasis Woensdrecht

Effciënt

Vliegtuiginspecties met drones werden in Europa tot nu alleen in hangars uitgevoerd, maar dit verplaatsen naar de open lucht is een stuk effcienter. “Als een vliegtuig onderweg is beschadigd, bijvoorbeeld door blikseminslag of vogels, moet het omwille van de regelgeving nu eerst naar een afgesloten locatie om geïnspecteerd te worden, vertelt Denja Bordas van Mainblades.

Bron: Mainblades

Foto: Aviolanda

0 Reacties

    Plaats een reactie