België wil drones gebruiken om gebieden te onderzoeken op mogelijke radioactieve besmetting. Onderzoekscentrum SCK CEN en Sabca willen dit op korte termijn al realiseren.

Scintillatieteller

Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en lucht- en ruimtevaartbedrijf Sabca werken samen om drones uit te rusten met stralingsmeetapparatuur - een scintillatieteller. Drones kunnen hierdoor nucleaire straling meten. Het doel is om ze in te zetten als onderdeel van monitoringprogramma's, tijdens ontmantelingsprojecten en voor noodplanning.

Detector

Het toestel meet de radioactiviteit door het tellen van lichtflitsen veroorzaakt door de instroom van ioniserende straling, wat op zijn beurt de grootte van de stralingsdosis aangeeft. Hoe meer licht, hoe meer straling. De stralingsdetector wordt ook speciaal ontworpen om ervoor te zorgen dat hij het maximale laadvermogen niet overschrijdt en de hoogst mogelijke gevoeligheid van de meting behoudt.

België wil drones gebruiken voor monitoren van nucleaire straling

Onmisbaar

"Het eerste wat we moeten doen is de technologie verder verfijnen, maar wie weet... Als we het gebruik ervan eenmaal hebben verfijnd, worden drones misschien wel een onmisbaar onderdeel van monitoringprogramma's en ontmantelingsprojecten", laat een woordvoerder namens SCK CEN en Sabca weten.

Fukushima

Het Verenigd Koninkrijk heeft in 2018 ook een drone ontwikkeld om straling in kaart te brengen, met als doel deze in te zetten in het reactorgebouw van de kerncentrale van Fukushima in Japan. Die drone maakte gebruik van op laser gebaseerde obstakelvermijdingstechnologie, zodat hij autonoom diep in de kerncentrale kon vliegen waar GPS-signalen niet konden komen.

Bron: SCK CEN

0 Reacties

    Plaats een reactie