De Perseverance-marsrover van NASA landt na een reis van meer dan 400 kilometer succesvol op de planeet Mars. Aan boord vinden we de Ingenuity-drone die voor het eerst buitenaardse vluchten gaat maken.

Landing

NASA's Perseverace-marsrover is succesvol geland op het oppervlak van de rode planeet Mars. De locatie van landen betreft de Jerezo-krater, waarvan wetenschappers vermoeden dat deze miljarden jaren geleden gevuld was met water. Het doel van de drone-missie is om er achter te komen of er ooit leven is geweest op Mars.

Ingenuity-drone

Perseverance is een zogenaamde marsrover en verplaatst zich voornamelijk op wielen. Binnenin dit wagentje zit echter een helikopterdrone genaamd Ingenuity. Deze zal naar verwachting over een maand een testvlucht maken en daarmee de eerste drone worden die gaat vliegen op een andere planeet dan de aarde.

Toekomst

Het is de bedoeling dat de Ingenuity-drone diverse testvluchten gaat uitvoeren om te kijken hoe haalbaar drone-vluchten op de rode planeet überhaupt zijn. Lange vluchten zullen dit niet zijn: 90 seconden vliegen is naar verwachting het maximum. De toekomst van interplanetaire dronevluchten hangt dus af van deze missie.

Bron: NASA

Foto: NASA

0 Reacties

    Plaats een reactie