Recent heeft er voor het eerst een autonoom vliegende drone boven de Antwerpse haven gevlogen. Als alles goed gaat, zal de havenveiligheids- en -beveiligingsafdeling van de haven de drones in eigendom nemen en ze bij de dagelijkse operaties gebruiken.

Drones

De haven van Antwerpen test momenteel autonome drones ingezet voor inspectie-, bewakings- en monitoringopdrachten. De drones zullen de haven in staat stellen volledig autonoom te werken, de efficiëntie te verbeteren, de kosten op lange termijn te verlagen en de haven veiliger te maken. Het gaat om professionele YACOB-drones, geleverd door DroneMatrix.

Werkzaamheden

De drones zullen worden ingezet voor infrastructuurinspectie, bewaking en monitoring, incidentbeheer, ligplaatsbeheer en detectie van olielekkages of drijfafval. De test is bedoeld om te zien hoe de drones omgaan met de complexe omgeving en te zien op welke gebieden ze de verwachtingen overtreffen.

Port of the Future

De drones vloeien voort uit het programma "Port of the Future" dat tot doel heeft de gebruikte technologieën verder te ontwikkelen. De proef is deels gefinancierd door de Belgische provincie Limburg en de Vlaamse overheid. Als alles goed gaat, zal de havenveiligheids- en -beveiligingsafdeling van de haven de drones in eigendom nemen en ze bij de dagelijkse operaties gebruiken.

0 Reacties

    Plaats een reactie