Nordic Unmanned heeft de eerste testvlucht van zijn waterstofaangedreven drone voltooid, waarmee het de eerste is in Scandinavië. De drone is een project van het onderzoeks- en ontwikkelingsteam dat naar alternatieve en schone manieren kijkt om drones in de toekomst van stroom te voorzien.

Prototype

Het prototype drone is ontwikkeld om aan de Scandinavische omstandigheden te voldoen en is uitgerust met een 2 kW aangepast brandstofcelsysteem van HES en een 7,2 L drukvat met waterstof bij 300 bar. Met behulp van een drukvat van 9 liter kon het team de drone 120 minuten in de lucht houden.

Staakar BG-200

De drone, genaamd de Staakar BG-200, heeft een maximaal startgewicht van 25 kg met een uithoudingsvermogen van 60 minuten op batterijen. Het doel van het bedrijf is om een brandstofcel met een hoge duurzaamheid te produceren die gemakkelijk kan worden vervangen door een BG-200 die is aangepast voor waterstof.

Noorse wetenschappers testen waterstofdrone

Mijlpaal

Het onderzoeksproject begon in 2018 en werd uitgevoerd in het kader van een industrieel PhD-programma aan de Universiteit van Stavanger, gefinancierd door de Onderzoeksraad van Noorwegen. "Luchtvaart op waterstof maakt deel uit van de toekomst, en met de succesvolle testvlucht van vandaag hebben we een belangrijke stap gezet om dit te realiseren. Dit is een belangrijke mijlpaal voor het project", aldus de onderzoekers.

Voortzetting

Het project zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 worden afgerond, wanneer de gegevens zullen worden bekeken om te beslissen of het project moet worden voortgezet. Als waterstof de juiste keuze is, wil Nordic Unmanned er een commercieel levensvatbaar product van maken.

0 Reacties

    Plaats een reactie