De Arecibo-telescoop in Puerto Rico stortte begin december onverwachts in. Een inspectie-drone vloog in de lucht op het moment van instorting en dit leverde imposante beelden op.

Instorting

In het begin lijkt het enige dat er een paar stukjes verf afbladderen en een paar strengen van de draad die breken. De eerste draad geeft ongeveer een seconde later plaats en scheurt een deel van de structuur weg die hem op zijn plaats houdt. Minder dan een seconde later breekt de tweede met evenveel kracht. De beelden van de drone beginnen bij de 57 seconden.

Permanent sluiten

Al in augustus kondigde de beheerder van de telescoop (NSF) aan dat hij permanent zou sluiten vanwege eerdere schade. Er was nog steeds hoop dat deze gerepareerd kon worden tot november, toen de eerste steundraad brak, waardoor het te onstabiel en gevaarlijk werd voor arbeiders om met de reparatie te beginnen. De telescoop werd vervolgens nauwlettend gevolgd vanaf de grond en de lucht.

Geen plannen

De National Science Foundation (NSF), verantwoordelijk voor de telescoop, bracht een update naar de media uit met het nieuws dat niemand wilde horen. De telescoop was ingestort. Voorlopig zijn er geen plannen voor een nieuwe telescoop.

0 Reacties

    Plaats een reactie