Drones werden al eerder gebruikt om haaien te spotten, maar nu mag je ook kwallen aan dat lijstje toevoegen. Onderzoekers van de James Cook University in Australië experimenteren gaan momenteel met de onbemande vliegtuigjes op kwallenjacht.

Drones

Onderzoekers van de James Cook University in Cairns, Australië, hebben zich tot drones gewend om dodelijke kwallen te spotten. De drones worden getest om te zien of ze kunnen worden gebruikt als een vroegtijdig waarschuwingssysteem in plaats van de huidige netten.

Zeewesp

De onderzoekers concentreerden zich op de kwallensoort Chironex Fleckeri, beter bekend als de zeewesp. Dit type kwal heeft de afgelopen 70 jaar 60 mensen gedood in Australië en kan iemand in minder dan drie minuten doden. Gelukkig komt deze kwal niet in Nederland voor.


Monitoren>

Een gecertificeerde dronepiloot vliegt met een drone over het water en maakt videobeelden. Wanneer er kwallen worden gespot, kunnen zwemmers in de buurt snel gewaarschuwd worden. De gegevens worden later ook diepgaand bekeken om een nauwkeurige telling van de zeewespen in het water te krijgen.

0 Reacties

    Plaats een reactie