Het Isala ziekenhuis in Meppel en Zwolle gaat een proef doen met een drone. Het doel is om te onderzoeken hoe in de toekomst medische spoedzendingen zoals bloed, medicijnen en diagnostische monsters sneller per drone vervoerd kunnen worden.

BVLOS

Voor het eerst in Nederland gaat een drone BVLOS vliegen boven dunbevolkt gebied. Het gaat om een medische drone die tussen twee Isala ziekenhuizen in Meppel en Zwolle getest wordt. Het doel is om te onderzoeken hoe men in de toekomst drones kan gebruiken bij medische bezorgingsdiensten.

Drone

De medische drone is gemaakt door Nederlandse dronebouwer Avy. Het toestel kan VTOL opstijgen en landen. De dronevluchten worden uitgevoerd door een dronepiloot van de ANWB en een vlucht tussen Meppel en Zwolle zou ongeveer 15 tot 20 minuten in beslag moeten nemen.

Veiligheid

Om de vluchten veilig te houden zijn er verschillende maatregelen getroffen. Zo vliegt de drone specifiek niet boven boerderijen. Gaat er iets mis tijdens een vlucht, dan kan een piloot handmatig de controle overnemen. Ten slotte wordt het luchtruim vrijgehouden van ander luchtverkeer tijdens het testen, in samenwerking met het Ministerie van Leefomgeving en Transport.

Bedrijven

Initiatiefnemer van de proef is het samenwerkingsverband Medical Drone Service. ANWB, PostNL, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN zijn ook betrokken bij het project.

Bron: DroneWatch

0 Reacties

    Plaats een reactie