Het luchtruim boven de internationale luchthaven van Riga werd recent tijdelijk gesloten. Dronefabrikant SIA UAV raakte tijdens een testvlucht van een drone de verbinding kwijt, waardoor deze nu ongecontroleerd rondvliegt boven de stad.

Verbinding verloren

Tijdens een gecontroleerde testvlucht met een drone van dronefabrikant SIA UAV Factory afgelopen zaterdag, ging het mis. De piloot raakte de verbinding met het vliegende toestel kwijt. Dat is een groot probleem, want de drone in kwestie kan zo'n negentig uur lang doorvliegen en vliegt op moment van schrijven mogelijk nog steeds door de stad.

Drone

De drone in kwestie is ongeveer 3,5 meter breed en 5,5 meter lang, en weegt zo'n 26 kilogram. De snelheid van de vlucht van de drone kan ongeveer 70 kilometer per uur bedragen. De vliegduur is een fikse 90 minuten, wat nu even niet zo goed uitkomt.

Riga sluit luchtruim vanwege op hol geslagen drone

Luchtruim dicht

Het resultaat van dit alles is dat de overheid besloten heeft het luchtruim boven Riga tijdelijk te sluiten, vanwege veiligheidsredenen. Minister van Transport, Talis Linkaits, hakte daarvoor de knoop door. De Letse overheid heeft de lokale bevolking gevraagd melding te doen als ze de drone zien. Daarnaast zijn er meerdere vliegtuigen op pad gestuurd om de drone te vinden.

Bron: LETA

0 Reacties

    Plaats een reactie