Een Franse rechter heeft de politie gemaand hun drones aan de grond te zetten vanwege het verzamelen van identiteitsgegevens, dat in strijd is met de privacy. Alle drones die door de Franse politie worden gebruikt, moeten onmiddellijk buiten gebruik worden gesteld.

Rechterlijke procedure

De Quadrature du Net en de Liga voor de Rechten van de Mens stapten naar de rechter om het gebruik van politiedrones aan banden te leggen. De organisaties vonden de patrouillevluchten in strijd met het recht op privacy. Nadat de aanvraag eerder werd afgewezen, kwam deze bij de Raad van State terecht waar men alsnog het gelijk haalde.

Verklaring politie

De politie had verklaard dat de drones alleen werden gebruikt om drukte en bijeenkomsten te volgen tijdens de verspreiding van het virus. De rechter merkte op dat de drones waren uitgerust met zoomlenzen en lager dan tachtig meter kunnen vliegen, waar de drone een aanzienlijke hoeveelheid persoonlijke gegevens kan verzamelen.

Politiedrones uit de lucht gehaald na beslissing Franse rechter

Oordeel

De rechter oordeelde dat de drones de richtlijnen van de Computer and Freedoms Act van 6 januari 1978 moesten volgen, waarin staat dat 'technologie ten dienste moet staan van elke burger' en dat het 'geen inbreuk mag maken op de menselijke identiteit, mensenrechten, privacy of individuele of openbare vrijheden." Totdat ze hieraan voldoen, blijven ze voorlopig op de grond staan.

Bron: conseil-etat.fr

0 Reacties

    Plaats een reactie