Obstakelontwijking is een bekende functie op de meest drones. Door een dynamische toepassing hiervan kunnen drones bewegende objecten ontwijken. De ingenieurs van de Universiteit van Zürich hebben nu een nieuw systeem voor het vermijden van obstakels ontwikkelt, met een gave video tot gevolg.

Lichtverandering per pixel

De Universiteit van Zürich en ETH Zürich tillen obstakelontwijking op drones naar eigen zeggen naar een niveau. Een nieuw systeem stelt drones in staat om statische en niet-statische objecten te vermijden met een latentie van slechts 3,5 milliseconden. Het geheim? De drone is uitgerust met speciale camera's die lichtveranderingen in pixels detecteren, in plaats van het hele frame.

Minder dataverwerking

Het nieuwe systeem maakt gebruik van zogenaamde eventcamera's die per pixel veranderingen in het licht opvangen, waardoor de hoeveelheid verwerkte data wordt verlaagd, met een snellere reactietijd of gevolg. Onder motorkap zit daarnaast een nieuwe algoritme dat de camera verder ondersteunt, met betrouwbare detectie en vermijding van snel bewegende obstakels als gevolg.

Slim geheugen

De ingenieurs gooiden verschillende soorten ballen naar de drone, zowel binnen als buiten, waarbij de drone de bal elke keer zonder problemen wist te ontwijken. Dit komt omdat het algoritme de laatste 10 milliseconden aan gegevens van de camera's op slaat om te detecteren of het object statisch of niet-statisch is. De drone 'onthoud' hierdoor de actie die hij dient uit te voeren.

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=BzykucxFddI

0 Reacties

    Plaats een reactie