Krokodillen vangen? Ook dat kan met drones. In Australië is het Queensland Department of Environment and Science met een project dat de onbemande vliegtuigjes hiervoor in gaat zetten.

Krokodillen vangen

Het Queensland Department of Environment and Science is van plan om drones in te zetten voor het lokken en vangen van krokodillen, die problemen veroorzaken. Met de drones kunnen natuurofficieren in slechts 15 minuten effectief en op humane wijze krokodillen vangen, aldus het departement. De drones zijn ethisch goedgekeurd door het ministerie van Landbouw en Visserij en houden zich aan de regels die zijn opgesteld door de Civil Aviation Safety Authority (CASA).

Werking

De werking is vrij eenvoudig. Een drone draagt een strop met aas eraan langs de oppervlakte van het water, om de aandacht van de krokodil te trekken. De krokodil grijpt het aas en probeert het op te eten. Terwijl dit gebeurt, wordt een strop aan het uiteinde van het touw strak getrokken rond de kaak. Het touw wordt vervolgens op afstand van de drone losgekoppeld. Het touw is bevestigd met een drijver, zodat natuurpersoneel de krokodil kan vinden en er op de juiste manier mee kan omgaan.

Drones ingezet om krokodillen te lokken en te vangen

Drones

De drone-methode is afgelopen augustus al getest. Toen werd een krokodil al in slechts 15 minuten gevangen. De huidige methoden kunnen tot twee weken duren voor een goed resultaat. Bovendien is de nieuwe methode veiliger. "De strop veroorzaakte de dieren geen schaafwonden of kneuzingen", vertelt een van de onderzoekers. Deze methode biedt onderzoekers en natuurbeheerders een humane en efficiënte manier om behoedzame en moeilijk te vangen krokodillen uit het wild te verwijderen.

0 Reacties

    Plaats een reactie