Illegaal vuurwerk is van alle tijden, maar de middelen om dit aan te pakken verbeteren ieder jaar dankzij technologie. Dit jaar wil men in verschillende Vlaamse steden drones inzetten om het illegaal afsteken van vuurwerk in kaart te brengen en aan banden te leggen. Een professioneel droneteam gaat hier zorg voor dragen.

Drones tegen vuurwerk

In Vlaanderen heeft het droneteam van Politie CARMA bevestigd dat men dit jaar tijdens de jaarwisseling drones gaat inzetten om het afsteken van illegaal vuurwerk tegen te gaan. Daarvoor heeft men zelfs drie nieuwe drones aangekocht die tijdens de komende eindejaarsperiode voor het eerst worden ingezet om overtreders in verschillende steden op te sporen.

Vlaamse drones speuren naar illegaal vuurwerk tijdens eindejaarsperiode

Doel

De drones worden vooral ingezet om het afsteken van vuurwerk op illegale tijdstippen en/of met veel geluidsoverlast tegen te gaan. “De acties zijn vooral gericht op lawaaihinder door bommetjes en klein vuurwerk", vertelt Burgemeester-voorzitter Wim Dries. "Met het inzetten van de drone nemen we een nieuw initiatief in het streven naar minder hinder en meer veiligheid. Wie tegen beter weten in bommetjes gooit of vuurwerk afsteekt, riskeert een geldboete.”

Drones

De Vlaamse politie neemt nu drie nieuwe toestellen in gebruik, waarbij de criteria's flexibiliteit, veiligheid en beeldkwaliteit een de doorslaggevende factor zijn geweest. Het betreft nieuwe drones van het merk DJI, bij elkaar met een waarde van 30.000 euro. De exacte modellen wilde de politie op dit moment niet bekend maken.

Vlaamse drones speuren naar illegaal vuurwerk tijdens eindejaarsperiode

Droneteam

In 2011 startte de politie in de Vlaamse regio voor het eerst met een drone-team. “Het inzetten van de drone bleek een grote meerwaarde te bieden aan de operationele werking”, vertelt Korpschef Frank Mulleners aan de website Nieuwsblad. “De politiezone is dan ook blijven investeren in het team en volgde de technologische ontwikkelingen op de voet. Het toestel is in die tijd al enkele keren vervangen en geüpdatet.”

Steden

Het droneteam zal in verschillende steden in Vlaanderen toezicht houden. Het gaat om de steden As, Bree, Bocholt, Genk, Houthalen-Helchteren, Oudsbergen, Kinrooi en Zutendaal.

1 Reacties

  1. Hendrika

    Graag dit ook invoeren in Nederland!

Plaats een reactie