Drones zijn al een succes bij Nederlandse brandweerafdelingen en ook bij onze zuiderburen begint het nut van de onbemande voertuigjes inmiddels langzaam door te dringen. In Zuid-West-Vlaanderen maakte de brandweer bekend dat men in 2020 een drone wil inzetten bij brandmeldingen.

Drone

De brandweer in Zuid-West-Vlaanderen heeft haar ambities voor 2020 bekend gemaakt en één daarvan is het inzetten van een drone bij brand. Dat betekent dat de beelden van een brand direct zichtbaar zijn. Hierdoor kan de ernst van een brand nog worden ingeschat voordat de brandweer ter plaatste is.

Groot voordeel

“We hebben al eens getest”, vertelt commandant Frank Maertens tegen de website Nieuwsblad.be. “De drone vertrekt vanop de toren van de brandweerkazerne, maar wordt extern bestuurd. Het grote voordeel is dat we de impact van de brand kennen en weten hoeveel manschappen we moeten sturen.”

Vlaamse brandweer zet in 2020 drones in

Testfase

Voordat de drone in gebruiik wordt genomen, dient er eerst voldoende getest te worden. De brandweer geeft aan dat men verwacht de testfase In het voorjaar van 2020 af te ronden. Vanaf dat punt hoopt men de drone officieel in te kunnen zetten als extra hulpmiddel. Het is de eerste brandweer afdeling in Vlaanderen die hier gebruik van maakt.

Nederland

In Nederland maken verschillende brandweerafdelingen al een tijdje gebruik van drones. Een van de meest succesvolle is die van Rotterdam. Dit jaar nog werd bekend gemaakt dat men zeer te spreken is over de inzet van drones en men volgend jaar het droneteam naar meer regio's wil gaan uitbreiden.

0 Reacties

    Plaats een reactie