Verkeerscontroles met drones toekomstmuziek? In Duitsland gebeurt het al. Daar werden onlangs meerdere vrachtwagenchauffeurs beboet omdat een drone had vastgesteld dat de volgafstand tussen de vrachtwagens verre van veilig was.

Verkeerscontrole

De Duitse Snelweg- en verkeerspolitie voerde recent een grootschalige verkeerscontrole uit op de A12. Hier richtten de ambtenaren zich niet zoals gewoonlijk op het correct laden, de rijstijl van het personeel of snelheidsovertredingen. Nee, het draaide allemaal om de vaak te kleine veiligheidsafstand tussen vrachtwagens. Deze kon dankzij een drone in de lucht perfect in kaart gebracht worden.

Filmen

Bij de vrachtwagencontrole stond de drone van de Duitse politie centraal. Met behulp hiervan werden de voertuigen gefilmd vanuit de lucht, boven een aan A12 grenzende parkeerplaats. Dankzij de 'vliegende camera' had de politie perfect overzicht en kon men de volgafstand opmeten in real-time.

Duitse verkeerspolitie zet drone in voor handhaven minimale volgafstand tussen voertuigen

Boete

De methode bleek effectief, want er werden aardig wat chauffeurs beboet tijdens de controle. De politie meldt op Twitter dat er binnen een paar uur zo'n twintig vrachtwagenchauffeurs met een bon naar huis gingen. Afhankelijk van hoe klein de gemeten volgafstand is kan deze boete varieren van 75 tot 320 euro.

Drones in het verkeer

Het is niet de eerste keer dat drones ingezet worden voor het in de gaten houden voor het verkeer. Zo werd er dit jaar nog in Spanje -tijdens de gigantisch drukke vakantieperiode- gecontroleerd op hardrijders met drones. In Nederland krijgt de politie ook steeds meer ondersteuning van drones en dronespecialisten.

0 Reacties

    Plaats een reactie