Uit een recente chemische analyse blijkt dat een Argentijns vliegtuig vorig jaar geraakt is door een drone. Het gaat om het vlieguigtype Embraer 190. Het voorval vond plaats op 22 december in de omgeving van Buenos Aires.

Botsing

Een vliegtuig van de Argentijnse luchtvaartmaatschappij Austral Lineas Aereas is vorig jaar geraakt door een drone. Dat blijkt uit een chemische analyse van de Junta de Investigación de Accidentes de Aviación Civil (JIAAC), autoriteit op het gebied van luchtvaartongevallen. Het voorval vond plaats op 22 december 2018 in de omgeving van Buenos Aires.

Argentijns vliegtuig botste met drone

Drone

De drone werd geraakt op een hoogte van zo'n 1300 meter, in de buurt van het Jorge Newbery Airport. Het toestel maakte alsnog een veilige landing, maar de romp raakte wel beschadigd. Er waren 75 passagiers aan boord, maar gelukkig raakte geen van de passagiers gewond. Volgens de onderzoekers ging het om een middelgrote of grote drone.

Sporen

Na het voorval werden er monsters verzameld op de plek waar de drone het toestel raakte. Daar trefte men een aantal interessante vondsten aan. Onder andere olie afkomstig uit batterijen en sporen van glasvezels gaven de doorslag om definitief te bevestigen dat het een drone betrof, al leverde een zoektocht naar brokstukken op de grond afkomstig van de de drone geen resultaat op.

Argentijns vliegtuig botste met drone

Veilig vliegen

Het is de verantwoordelijkheid van iedere dronepiloot om niet te vliegen in de buurt van vliegvelden of vliegtuigen. Deze vallen onder de zogeheten No Fly Zones. Zorg dus dat je voordat je gaat dronevliegen altijd op de hoogte bent van de actuele regelgeving en ook alle geldende No Fly Zones kent.

0 Reacties

    Plaats een reactie