Thomas de Koster is een fanatieke quadcopterpiloot die in de top van Nederland mee doet aan drone races. Daarnaast maakt hij graag toffe video's met zijn quadcopter die hij publiceert op zijn YouTube account. Met zijn video waarin hij wakeboarders volgt over het water bij Vrouwenpolder is hij genomineerd voor een Drone Award in de categorie 'Nationaal'.

Drone Awards 2019

Tot en met 30 november 2019 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2019 in de categorie 'Nationaal' en 'Internationaal'. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Thomas de Koster

Kun je ons wat meer vertellen over jezelf?

"Ik ben Thomas de Koster, 21 jaar oud, woon in Middelburg (Zeeland) en ben in het dagelijks leven eigenlijk elke dag wel bezig met drones. Momenteel ben ik het afstudeerproject van mijn opleiding Engineering aan het afronden, hiervoor heb ik een robot arm ontwikkeld voor op... je raad het niet, een drone. Ik doe dit afstuderen bij RoNik Inspectioneering. Het bedrijf voert inspecties uit en ontwikkelt drones waarmee deze uitgevoerd worden."

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones

"Ik ben een goede 4 jaar geleden begonnen met het bouwen/vliegen van drones. Ik vond samen met een maat van mij een tof FPV filmpje van de bekende piloot Charpu, mijn maat was op dat moment actief modelzweefvlieger, ik reed bestuurbare auto's. Het begon met een kleine speelgoed drone om de basics onder de knie te krijgen, maar al snel werden dat zmr250's. Goeie ouwe tijd van dys1806 motors, 3s lipo's en vreselijk lompe drones. De drone racer die wat langer bezig is zal het herkennen.

Ik was direct verkocht, en heb vervolgens vele uren gespendeerd aan het bouwen en vliegen van FPV drones. Vanaf het begin was er altijd al interesse om er een camera op te gooien zodat er wat beelden gemaakt konden worden. Bij mijn 2e drone kocht ik een fatsoenlijke action cam en sinds dien vlieg ik bijna nooit meer zonder iets op te nemen. Al snel werd ik ook actief in het racen van deze FPV drones, en ook dit ging eigenlijk niet slecht af.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder. Momenteel race ik niet super veel meer, maar ik probeer mee te pakken wat ik kan. De focus ligt nu voornamelijk op het creëren van toffe video's. Het is heel tof om nog steeds nieuwe dingen te leren, zowel op gebied van video's maken als vliegen."

Hoeveel drones heb je?

"Ik heb momenteel een vloot van 4 drones. Een freestyle setup, voor het snelle film/vliegwerk buiten. Een cinewhoop setup, voor indoor vluchten en om in de buurt van mensen te gebruiken. Twee race setups, speciaal voor het race werk, en dan nog wat kleine speelgoedjes voor als het slecht weer is buiten."

Thomas de Koster over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Drones

Hoeveel uur per week vlieg je gemiddeld met drones?

"Oei, lastig in te schatten. De ene week is er wat meer tijd vrij dan de andere week, maar het is een feit dat er zeker elke week gevlogen wordt. Als ik een schatting moet maken dan ben ik minimaal wel een uur of 5 per week in de lucht. Soms is het even snel een accu tussendoor wanneer we aan het werk zijn, andere keren zijn het wat langere oefen/training sessies."

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar op het gebied van drone vliegen?

"Afgelopen jaar was het jaar van cinematic FPV vliegen. Ik heb meer dan ooit te voren situaties opgezocht waarbij ik actiesporters kon volgen, dat zijn absolute hoogtepunten. Het is zo gaaf om dicht bij de actie te kunnen komen, het geeft mij zeker een intense kick. Ook eentje voor op de lijst van hoogtepunten waren de tripjes naar Oberstdorf/Duitsland waar we epische mountain dives konden plaatsen."

Veel vliegen en op een open veld beginnen kennen we, maar heb jij nog andere belangrijke tips voor beginnende dronepiloten?

"Ik zou voornamelijk starten met het vliegen op de simulator, liftoff en velocidrone zijn de bekendste. Je sloopt niks, dat is erg fijn! Tweede tip, zoek wat ervaren mede FPV'ers op! Er zijn zat chats en clubjes om je bij aan te sluiten, deze mensen kunnen je vast vertellen wat voor componenten je nodig hebt voor je eerste build!"

Thomas de Koster over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Dat vind ik echt te gek. Ik weet nog dat Ralph Hogenbirk mij een appje stuurde "zo, daar staan we beide even mooi in!", op dat moment wist ik nog helemaal niks van de nominatie. Ik was goed verrast wel, en kon het eigenlijk ook niet echt geloven. Voor ik het wist kreeg ik van alle kanten berichten."

Hoe kwam je op het idee voor deze video?

"Ik oefen standaard al vaak op het volgen van mijn vriend, mede FPV pilot, videoman en kitesurfer Vladdie de Koning. Ik was dus al bekend/getrained op het kunnen volgen van kitesurfers. Op een dag appte Vladdie mij dat er hele gunstige weersvoorspellingen waren voor het kiten, en dat er waarschijnlijk ook wat skillvolle gasten aanwezig waren. Daar kon ik uiteraard geen nee op zeggen. Voor ik het wist stond ik op het strand te praten met Jan Willem Dekker, de kitesurfer in de video. Na het terugkijken van de footage heb ik in één ruk direct een edit gemaakt, alles kwam direct mooi op zijn plaats."

Vereiste het maken van deze video nog een speciale voorbereiding?

"Omdat ik al redelijk gewend was aan het volgen van kitesurfers was ik in deze situatie erg op mijn gemak. Ik wist wat er ging komen, en waar ik rekening mee moest houden op het gebied van vliegen, behalve dat ik nu een super skilled surfer volgde die absurde tricks plaatste dan."

Was je niet bang dat je drone in het water zou belanden, is dit wel eens gebeurd?

"En of het wel eens gebeurd dat ik in het water crash! Tijdens deze sessie waarin ik de kitesurfers volgde verliep alles volgens plan en bleef mijn materiaal droog. Maar een aantal weken erna probeerde ik windsurfers te volgen, en kwam daarbij per ongeluk iets te dichtbij, vaarwel drone! Helaas niet kunnen vinden op de eerste dag. Op de tweede dag wetsuits aangetrokken en in het water gesprongen op een locatie die ik van te voren via gps had kunnen traceren, en jawel na 20 uur submerged te zijn had ik hem weer terug. Alleen de GoPro camera kwam er goed vanaf. Achja, zo maak je nog eens wat mee, toch? Gelukkig alles snel weer op kunnen bouwen, net een mooi excuus om weer wat andere parts te kiezen die al een tijdje op je verlanglijst stonden."

Thomas de Koster over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Met welke drone(s) heb je gevlogen om deze opname te maken?

" Ik heb in deze video gevlogen met mijn Avantquads Soko 5" freestyle setup. Hier zit een gopro hero 6 black op, waarvan de footage uiteindelijk nog gestabiliseerd is met Reelsteady. Het gaat om een race/freestyle drone welke de beweegbaarheid en power heeft om de surfers te kunnen volgen."

Welke software heb je gebruikt om je video te monteren?

"Ik gebruik Davinci Resolve 15. Naast Davinci gebruik ik Reelsteady vaak om mijn beelden te stabiliseren."

Op welke genomineerde videos zou je jouw eigen stem uitbrengen?

  • Nationaal: Tim Burgmeijer, Formula 1 track circuit Zandvoort
  • Internationaal: Ralph Hogenbirk, Viking Valley Fall

Thomas de Koster over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Toekomst

Wat zou je graag nog eens vastleggen met je drone?

"Er zijn eindeloze mogelijkheden met FPV drones. Het blijft super tof om video's te maken met actiesporters, omdat de drone zo beweegbaar is kan de actie heel nauwkeurig achtervolgd worden. Ik wil in de toekomst de grens over om op nog meer bijzondere locaties te kunnen filmen, als ik de FPV videos in de internationale drone award catagorie zie dan krijg ik direct zin om ook op die plaatsen te kunnen vliegen."

Wat is jouw doel voor 2020 op het gebied van drones?

"Ik hoop dat ik naast mijn werk, waar ik drones ontwikkel voor inspecties meer filmopdrachten kan aannemen. Ik vind het super tof om op nieuwe plekken te komen en nieuwe mensen te mogen ontmoeten. Het is enorm gaaf om op avontuur te gaan, je hobby uit te voeren en daarmee ook nog eens mensen mee te kunnen helpen."

Wat is jouw visie op drones in de toekomst?

"Bij mijn stageplaats zie ik wat voor impact drones hebben op het werk wat er uitgevoerd wordt. Ik verwacht dat drones een grote rol krijgen in werken op hoogte/ slecht bereikbare plekken. Wat betreft het video maken met drones verwacht ik dat het vliegen wat wij doen (FPV) nog erg in populariteit zal stijgen. Er zullen nog meer gekke race drone creaties ontwikkeld worden waarmee nog vreemdere, onmogelijk lijkende beelden mee gemaakt kunnen worden. Er zit toekomst in op vele verschillende vlakken!

Stemmen

Je kunt tot 30 november stemmen op de video van Thomas of op een van de andere video's. Ga naar DroneAwards.nl en breng je stem uit op een video uit de categorieën 'Nationaal' en 'Internationaal'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards worden begin december bekend gemaakt.

Thomas de Koster over zijn Drone Awards 2019 nominatie

0 Reacties

    Plaats een reactie