Sander Coppens is dit jaar voor een derde keer genomineerd voor een Drone Award, ditmaal met zijn video van IJsland. De dronepiloot uit Roosendaal vliegt zowel voor zijn bedrijf als zijn plezier en doet dit met onder andere de DJI Inspire 2 drone.

Drone Awards 2019

Tot en met 30 november 2019 kun je jouw stem uitbrengen op je favoriete dronevideo's van 2019 in de categorie 'Nationaal' en 'Internationaal'. De winnaars worden begin december bekend gemaakt.

Sander Coppens

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

"Ik ben Sander Coppens, 33 jaar en (sindskort) wonend in Roosendaal. Vanaf 2016 ben ik werkzaam als zzp’er. Onder de naam XL Creations ontwerp ik o.a. websites, apps, logo’s drukwerk en bouw ik websites in Wordpress en uiteraard drone-videos! Ik vlieg voornamelijk voor de fun en op eigen initiatief. Zo heb ik inmiddels al op vele plekken in Nederland (en paar buiten Nederland) gevlogen en krijg op die manier regelmatig aanvragen van mensen en bedrijven die deze beelden vervolgens willen gebruiken. Soms vlieg ik ook in opdracht, maar dat komt (nog) niet zo vaak voor."

Hoe ben je in aanraking gekomen met drones?

"Het leek me erg interessant om webdesign met (drone)video te combineren. Ik heb toen in 2016 een DJI Phantom 3 4K gekocht, met het idee dat ik hem na een paar weken wel weer kon verkopen. Maar ik vond het vliegen en monteren van de beelden zo leuk om te doen dat ik hem heb gehouden."

Hoeveel drones heb je?

"Ik heb er nu 2; een DJI Inspire 2 en een DJI Mavic 2 Pro. De DJI Inspire 2 is de drone waar ik het liefste mee vlieg en ook veruit de meeste opnamen maak. Enige nadeel van de DJI Inspire 2 is dat hij vrij groot is, niet zo handig in kleine ruimtes en veel lawaai maakt. Om die reden heb ik ook een DJI Mavic 2 Pro. Ik heb ook nog een FPV-drone omdat ik ook van die snelle shots wil kunnen maken die je ziet in de video's van mijn mede-genomineerden, maar die heb ik nog niet werkend kunnen krijgen."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Drones

Hoeveel uur per week vlieg je gemiddeld met drones?

"Afgelopen jaar heb ik door drukte met mijn andere werk, een verhuizing en een verbouwing helaas niet zoveel kunnen vliegen met mijn drones (misschien een paar uurtjes per maand). Maar in het nieuwe jaar hoop ik er weer elke week op uit te kunnen gaan met mijn drone en mooie beelden te kunnen maken!"

Wat zijn jouw absolute hoogtepunten van het afgelopen jaar op het gebied van drone vliegen?

"IJsland en Kroatië waren mooie plekken waar ik het afgelopen jaar gevlogen heb. Daarnaast heb ik dronebeelden mogen maken voor de videoclip van Thomas Pieters - Mijn Brabantse hart, dat was ook erg leuk om mee te maken. En voor de derde keer genomineerd zijn voor de Drone Awards uiteraard!"

Veel vliegen en op een open veld beginnen kennen we, maar heb jij nog andere belangrijke tips voor beginnende dronepiloten?

"Gewoon lekker bezig zijn en steeds zoeken hoe je je beelden beter kunt maken. Ook kijken wat andere dronevliegers doen. Lid worden van een Facebookgroep voor dronevliegers is ook interessant; daar komen hele nuttige zaken voorbij."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Nominatie

Wat vind je ervan dat jouw video is genomineerd voor een Drone Award?

"Heel vet! De andere genomineerde video's zijn ook allemaal erg mooi dus ben er wel trots op dat mijn video daar tussen staat."

Hoe kwam je op het idee voor deze video?

"IJsland staat, met zijn fantastische landschappen, bekend als een mooi land om dronebeelden te maken. Het stond al heel lang hoog op mijn lijstje om daar een keer heen te gaan. Mijn zus wilde er ook graag heen dus toen besloten we om met z’n tweeën een 10-daagse reis over de rondweg van IJsland te maken. Op die manier kun je in 10 dagen zo’n beetje alle highlights zien. Ik heb heel veel droneopnamen gemaakt (meer dan 1.100 gigabyte), maar we zijn ook op een boot geweest om walvissen te bekijken, we hebben zeehonden gezien, watervallen beklommen, paar musea bezocht etc. Dus het was ook gewoon een leuke vakantie."

Voor het maken van deze video heb je jouw drone(s) meegenomen naar het buitenland. Heb je hier nog speciale voorbereidingen voor moeten treffen?

"De Inspire 2 past helaas niet in de handbagage dus dat is altijd een gedoe. Bij mijn reis naar de Faeröer Eilanden was mijn bagage (inclusief drone en alle toebehoren) zoekgeraakt. Zowel bij de heenreis als de terugreis. Ik heb alles gelukkig wel weer terug kunnen krijgen, maar sindsdien is het altijd spannend bij de bagageband om te zien of hij komt of niet. Ik check in ieder geval altijd wat de regels zijn van de vliegmaatschappij (dat verschilt soms) en zorg dat er geen slot op de koffer zit zodat ze hem zonder problemen open kunnen maken om te zien wat er in zit."

De weersomstandigheden in IJsland zijn natuurlijk erg verschillend vergeleken bij Nederland. Is de vliegervaring hierdoor ook anders?

"Klopt. De DJI Inspire 2 is gelukkig wel een vrij krachtige drone die goed om kan gaan met harde wind, maar op 2 dagen was er zoveel wind dat er helemaal niet gevlogen kon worden. Gelukkig had ik ook een Sony A7 III bij zodat ik daarmee video's kon maken. Het was op sommige momenten ook erg koud. Dan is het even wachten tot de accu’s van de drone warm zijn en rustig vliegen."

Je vliegt in de video een groot stuk over water, was je niet bang om je drone kwijt te raken?

"Met twee volle accu’s, goed overzicht en een goede verbinding kan er eigenlijk niet zoveel fout gaan. Ironisch genoeg liep het met mijn Sony A7 III camera wel verkeerd af. Ik wilde op Diamond Beach beelden maken van golven tegen een ijsblok aan waarna de camera in het water viel."

Vereiste het maken van deze video nog een speciale voorbereiding?

"We wilden in 10 dagen alle highlights zien dus dat vereiste inderdaad wel enige voorbereiding. Ik heb van tevoren een beetje gekeken welke locaties ik met de drone wilde filmen, op welke plekken het toegestaan was, waar je het beste kunt parkeren / staan om te vliegen etc.. Daarnaast moesten we veel lopen dus ik heb gezorgd dat de drone goed opgeborgen in een rugzak mee kon (incl. hoes voor wanneer het zou gaan regenen)."

Met welke drone(s) heb je gevlogen om deze opname te maken?

"De DJI Inspire 2 met Zenmuse X5s camera."

Welke software heb je gebruikt om je video te monteren?

"Davinci Resolve Studio voor color grading, Adobe Premiere voor editing en Adobe After Effects voor kleine effectjes. Zo heb ik op sommige beelden toeristen verwijderd en een aantal effecten gebruikt voor overgangen."

Heb je nog een leuke anekdote over jouw video?

"Er zit 1 shot in de video waar je een ‘drones are forbidden’ bord ziet staan haha. Al zijn die dronebeelden die je daarna ziet op grote (en veilige) afstand genomen met een 45 mm lens. Dus het valt wel mee."

Op welke genomineerde videos zou je jouw eigen stem uitbrengen?

"Nationaal: Tim Burgmeijer. Mooie sfeervolle video, edit zit goed in elkaar en Circuit Zandvoort is een mooi onderwerp voor een video. Internationaal: Ralph Hogenbirk. Mooie snelle video en indrukwekkend hoe hij voorbij die watervallen vliegt. Ook interessant dat het eigenlijk 1 shot is."

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2019 nominatie

Toekomst

Wat zou je graag nog eens vastleggen met je drone?

"Het was me niet gelukt om walvissen in IJsland vast te leggen (de boot was te klein om een grote drone op te laten stijgen). Dat zou ik nog eens willen doen. Een actieve vulkaan. Of een andere extreme omgeving zoals Timelab Pro heeft gedaan bij het filmen van een ijsbreker.

Wat is jouw doel voor 2020 op het gebied van drones?

"Ik hoop uiteraard met mijn bedrijf mooie opdrachten te kunnen doen. Daarnaast ook nog mooie beelden maken in Noorwegen, Nieuw Zeeland of Schotland. Ik hoop ook dat ik FPV-vliegen op kan pakken om snellere shots te kunnen maken."

Wat is jouw visie op drones in de toekomst?

"Ik dat er uiteindelijk de meeste drones autonoom gaan vliegen. Die zullen vooral ingezet worden voor inspectiewerkzaamheden (zonnepanelen/hoogspanningsmasten/bouwplaatsen controleren e.d.), reddingswerk, surveillance e.d.. Maar ontwikkelingen op het gebied van dronefotografie zullen ook steeds verder gaan en ben daar heel benieuwd naar. Wel denk ik dat het steeds meer een specialisatie zal worden aangezien er zoveel regels en verplichtingen bij komen kijken."

Stemmen

Je kunt tot 30 november stemmen op de video van Sander of op een van de andere video's. Ga naar DroneAwards.nl en breng je stem uit op een video uit de categorieën 'Nationaal' en 'Internationaal'. Door te stemmen maak je tevens kans op een Eachine E010 met Torvol Indoor Race Pack. De winnaar van de Drone Awards worden begin december bekend gemaakt.

Sander Coppens over zijn Drone Awards 2019 nominatie

0 Reacties

    Plaats een reactie