Op het eiland Zanzibar, aan de oostkust van Tanzania, is een pilotproject gestart om met behulp van een DJI Agras MG1-S malaria te bestrijden. De drone sprayt een vloeibare gel op het water van rijstvelden waardoor de larven van de mug gedood worden. De vloeistof is niet schadelijk voor mensen.

Malariamug

De malariamug is een groot probleem voor Tanzania. Jaarlijks worden er in het land 10 miljoen mensen geïnfecteerd waarvan er zeker 80.000 de ziekte niet overleven. Op het eiland Zanzibar zijn veel rijstvelden die worden geteisterd door de malariamug.

Sproeien

Het Zanzibar Malaria Elimination Program is een initiatief dat zich inzet om Zanzibar malaria-vrij te krijgen. Hiervoor zijn de handen ineengeslagen met dronefabrikant DJI. De DJI Agras MG1-S is initieel ontwikkeld voor de landbouw, maar dankzij zijn sproeimogelijkheden ook goed toepasbaar tegen malariamuggen.

DJI Agras MG1-S

De DJI Agras MG1-S is voorzien van grote vloeistoftanks en meerdere sproeiers. De onderzoekers vullen de tanks met een niet-giftig en biologisch afbreekbare Aquatain AMF (een vloeistof op basis van siliconen). Deze vloeibare gel wordt over het water dat op de rijstvelden staat gesprayd. Hoewel deze substantie voor mensen onschadelijk is, door het wel de larven van de mug die zich in het water begeven.

Foto: We RoboticsFoto: We Robotics

Initiatief

Het idee om malaria met een drone te bestrijden komt van Entomoloog Bart Knols van de Radboud Universiteit, Richard Mukabana van de University of Nairobi en sociaal ondernemer Guido Welter. De inzet van een drone is een relatief goedkope manier om de muggen te laten stoppen met reproduceren. Nu wordt de mug vooral met de hand bestreden, maar een drone kan een veel groter oppervlakte in een veel kortere tijd bestrijden.

Malaria-vrij

De overheid van Zanzibar heeft als doel gesteld om het eiland in 2023 malaria-vrij te hebben.

0 Reacties

    Plaats een reactie