Nog lang niet alles over de Tweede Wereldoorlog is boven water gekomen, maar dankzij drones en LiDAR-technologie komen we wel steeds dichterbij. Recent onthulde een drone uitgerust met LiDAR de restanten van een Duits SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog, wat voorheen enkel op hele oude foto's bestond.

Ontdekking

Een drone uitgerust met LiDAR-technologie ontdekte recent de restanten van een nooit eerder gevonden concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De vondst was onderdeel van de documentaire 'Adolf Island' voor Britse televisie. De ontdekking deed men op het eiland Alderney, onderdeel van de Kanaaleilanden.

Vermoedens

Dat men ging speuren op Alderney was geen toeval. Oude verkenningsfoto's van de RAF hadden al aangetoond dat er tijdens de oorlog een gevangenkamp was geweest op de Kanaaleilanden, maar tot op heden was hier nog geen fysiek bewijs van gevonden. Er was een drone voor nodig om te laten zien waar precies de restanten van het kamp waren gebleven.

Drone met LiDAR ontdekt vergeten concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdwinst

“Het zou weken hebben gekost om het gebied met conventionele middelen te onderzoeken, en vanwege de dikke ondergroei was het niet mogelijk geweest om de structuren met het blote oog te vinden.", vertel Michael May, één van de onderzoekers. Het werkte een stuk sneller met een drone. "We hebben de plaats nu tijdens slechts een paar vluchten van vijftien minuten kunnen analyseren"

LiDAR

Een van de belangrijkste voordelen een drone met LiDAR-systeem is dat deze als het ware door dichte vegetatie heen kan 'kijken', zonder dat de omgeving zelf betast of bezoedeld hoeft te worden. Dat werkt via verschillende sensoren die de kenmerken van het landschap in kaart brengen met behulp van laserpulsen. Via simulatie kan men vervolgens digitale reconstructies maken van het kamp. Drones voorzien van een LiDAR-systeem worden om deze reden steeds vaker gebruikt voor archeologische en forensische onderzoeken.

Drone met LiDAR ontdekt vergeten concentratiekamp uit de Tweede WereldoorlogEen LiDAR-beeld van het landschap

Adolf Island

De verkenning met de drone was onderdeel van een tv-documentaire van het Smithsonian-kanaal: Adolf Island. Voor dit programma werd het door vegetatie overwoekerde kampement opgespoord. Tijdens de oorlog en Duitse bezetting werd hier een nazi-concentratiekamp gebouwd, genaamd Sylt. Naar schatting werkten er 4000 gevangenen. Een deel werd begraven op het nabijgelegen kerkhof Longy Common.

0 Reacties

    Plaats een reactie