Een Nederlandse dronepiloot die gearresteerd was in Egypte voor vermeende spionagepraktijken is inmiddels weer op vrije voeten. Volgens zijn advocaat maakt hij het goed. Het is de bedoeling dat hij zo snel mogelijk weer naar Nederland terugkeert.

Vrijlating

De Nederlandse dronepiloot die gearresteerd was in Egypte is weer vrijgelaten. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De Nederlander werd vastgehouden voor vermeende spionagepraktijken op het Tahrir-plein, maar moet Egypte nu zo snel mogelijk verlaten.

Reactie

Volgens Buitenlandse Zaken gaat het naar omstandigheden goed met de 43-jarige man, “maar hij heeft ook aangegeven behoefte te hebben aan rust en verzoekt de media dit te respecteren”, aldus een woordvoerster. De advocaat van de dronepiloot vertelt tegen de NOS dat er na zijn terugkomst in Nederland meer bekend word over de zaak.

Gearresteerde Nederlandse dronepiloot vrijgelaten door Egyptische regeringTahrir-plein, Cairo (archiefbeeld)

Arrestatie

De Nederlandse Pieter Bas H. werd op 25 september gearresteerd nadat hij met een drone opnames had gemaakt van het Tahrir-plein in het centrum van Caïro. De Egyptische regering zag dat als spionage en verdacht hem ervan dat hij de beelden wilde verspreiden naar het buitenland met kwade bedoelingen.

Uitzending

Eerder was de arrestatie zelfs te zien in een televisie uitzending van de Egyptische nieuwszender MBC. Zowel de naam als het paspoort van de dronepiloot zijn publiekelijk vertoond tijdens deze uitzending. "Vroeg in de ochtend liet ik mijn drone van het dakterras van mijn hotel vliegen om beelden van het hotel te maken" zei Habes in de uitzending. "Dit werd door een van de hotelmedewerkers gezien en hij zei dat dit een groot probleem was. Niet veel later stond de politie voor zijn deur.

0 Reacties

    Plaats een reactie