Drones kennen vele toepassingen, maar af en toe komen er wel hele speciale voorbij. Biologen hebben nu een drone ingezet om walvissen van bovenaf te 'wegen'. Het is de eerste keer dat er een ​​walvis gewogen wordt met behulp van een onbemand vliegtuig.

Luchtfoto's

Onderzoekers van het Woods Hole Oceanographic Institute en het Aarhus Institute of Advanced Studies in Denemarken zijn begonnen met het maken van luchtfoto's van walvissen met behulp van drones. Ze doen dit om metingen uit te voeren van het gewicht van de walvissen. De gebruikte drone is een DJI Inspire en het is voor het eerst dat walvissen 'gewogen' worden via deze methode.

Meting

De onderzoekers gebruikten een DJI Inspire 1 om foto's van de dieren te maken van een hoogte tot maximaal 40 meter. In totaal werden er 86 walvissen voor de kust van Península Valdés, Argentinië, gefotografeerd. De biologen ontwikkelden vervolgens een methode om het geschatte gewicht van de walvis te berekenen door de breedte, hoogte en lengte van de luchtfoto's te meten. Deze worden dan later omgezet in 3D-computer modellen die verder bestudeerd kunnen worden.

DJI Inspire ingezet om walvissen te wegen

Lichaamsvolume

"We hebben dit model gebruikt om het lichaamsvolume te schatten van walvissen die zijn gevangen in wetenschappelijke walvisjacht, waarvan lichaamsomvang en massa bekend was", zegt Prof. Fredrik Christiansen, hoofdauteur van een paper over de studie."We kunnen dan de dichtheid van de walvissen berekenen, die we op hun beurt kunnen gebruiken om de massa van vrij levende walvissen te schatten die door onze drones zijn gefotografeerd."

Gemakkelijker

Walvissen wegen was nooit een gemakkelijke taak. Voorheen was de enige manier om nauwkeurige metingen en gewichtsgetallen te krijgen, een gestrande of dode walvis omhoog te hijsen en op een reusachtige weegschaal te plaatsen Met de komst van drones die van bovenaf kunnen 'wegen' wordt de methode een stuk gemakkelijker.

0 Reacties

    Plaats een reactie