De bekende vliegtuigbouwer Airbus heeft inmiddels meer dan 100 testvluchten uitgevoerd met haar 'Urban Mobility's Vehicle'. De Airbus Vahana drone is ontworpen om volledig autonoom personen te vervoeren in drukbevolkte gebieden.

Airbus Vahana

De Vahana drone stijgt op (en landt) in een verticale richting. Eenmaal in de lucht transporteert het apparaat zich in een horizontale richting. Het voertuig vliegt volledig autonoom zonder piloot en vliegt met een snelheid van ongeveer 185 kilometer per uur.

Elektrisch

In tegenstelling tot andere Airbus luchtvaartuigen wordt de Vahana volledig elektrisch aangedreven. Om meerdere testvluchten per dag mogelijk te maken is de drone uitgerust met twee verwisselbare lithium-ion accu's. De accu's wegen zo'n 135 kilogram per stuk en worden via een speciaal rail-systeem in en uit de drone geschoven.

Al meer dan 100 testvluchten met Airbus Vahana drone voor persoonsvervoer

Testvluchten

De eerste testvlucht vond plaats in januari 2018 en - tientallen vluchten later - in mei 2019 werd de eerste zogenaamde "full transition" flight uitgevoerd. Hiermee wordt een vlucht bedoeld waarin de drone na opstijgen volledig transformeert tot de ideale configuratie voor horizontale vluchten. Naarmate de drone op snelheid is kantelen de vleugels zodat de motoren gepositioneerd worden voor een horizontale voortplaatsing.

In onderstaande video zie je een registratie van een 'full transtion' vlucht:

100 testvluchten

Inmiddels heeft Airbus kenbaar gemaakt meer dan 100 testvluchten met succes te hebben uitgevoerd. Het zal nog even duren voordat we deze drones daadwerkelijk zien rondvliegen, maar zoals je ziet wordt er druk gewerkt aan deze nieuwe vorm van persoonsvervoer door serieuze partijen.

Al meer dan 100 testvluchten met Airbus Vahana drone voor persoonsvervoer

0 Reacties

    Plaats een reactie