Een Nederlandse dronepiloot is vanmorgen in de Egyptische hoofdstad Caïro opgepakt omdat hij volgens de plaatselijke autoriteiten met een drone illegale beelden zou hebben geschoten. Zijn naam en paspoort zijn publiekelijk vertoond tijdens een Egyptische televisie-uitzending.

Verdenking

De Egyptische politie verdenkt een Nederlander van het maken van illegale dronebeelden van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de huidige regering. Tijdens een nieuwsuitzending kwam de beste man vol in beeld. Daarnaast werden ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen in beslag genomen. De dronepiloot is een Nederlander van 43 jaar, die bij de Nederlandse media nu door het leven gaat als Pieter Bas H.

Nederlandse dronepiloot opgepakt in Cairo

Groot probleem

De drone vloog die bewuste ochtend in de lucht boven het dakterras van zijn hotel in Caïro. "Ik maakte foto's van het hotel. Dat werd gezien door een medewerker. Hij zei dat er een groot probleem voor mij is.”, vertelde de dronepiloot op de Egyptische nieuwszender MBC Masr. "Korte tijd later kwam de politie en moest ik mee naar het bureau.”

Spionage

De Egyptische regering beschuldigt de Nederlander echter van het filmen van de nabije protesten tegen diezelfde overheid. Daarnaast denkt men ook dat de dronepiloot de beelden wilde verspreiden door ze naar andere landen te sturen. Egyptische media melden dat de Amsterdammer deze 'spionage-activiteiten' inmiddels heeft toegegeven. In hoeverre dit waar is, is nog maar de vraag.

Verboden

Het gebruik van drones is in Egypte volledig verboden sinds eind 2017. Veel toeristen weten dit echter niet. Mocht de dronepiloot worden veroordeeld, dan riskeert hij een gevangenisstraf van maximaal twee jaar voor het vliegen met een drone. Voor spionage geldt uiteraard zelfs een nog zwaardere straf. Naast de Nederlandse dronepiloot zijn er ook twee Turken en drie Jordaniërs in Caïro opgepakt, maar dan voor vermeende deelname aan de protesten.

0 Reacties

    Plaats een reactie