Enschede wil in kaart gaan brengen hoeveel drones er in de regio vliegen. Een radar, met een bereik van 20 kilometer, moet laten zien hoeveel drones er vliegen en wat de hotspots zijn. Het is een primeur voor de stad en een belangrijke test.

Luchtradar

De luchtradar staat op het hoogste gebouw van Oost-Nederland, de Alphatoren. Hij heeft een bereik van maar liefst 20 km.De radar vangt de radiosignalen op tussen de drone en de bestuurder, waardoor bijvoorbeeld een helikopter er niet op zal verschijnen. Het gaat vooralsnog om een pilot, waarbij radargegevens achteraf worden uitgelezen.

Eerste stap

De droneradar is vooralsnog een eerste stap om in kaart te brengen hoeveel drones er rondvliegen in de omgeving. Naast de hoeveelheid kan de radar ook zien waar er gevolgen wordt en wat de hotspots zijn. Ten slotte kan de radar ook nog zien hoe hoog drones vliegen. Voorlopig is het systeem niet bedoeld voor handhaving, maar men sluit niet uit dat dit in de toekomst veranderd.

Space53 installeert droneradar op hoogste punt van Enschede

Uitkomst

Eind juni vloog er een drone te dicht bij het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente, dat midden in het centrum van de stad ligt. Hij kwam bijna in botsing met een traumahelikopter die wilde landen op het ziekenhuis. De politie heeft momenteel niet de middelen om dit soort roekeloze piloten snel op te sporen. Een droneradar kan dus uitkomst bieden.

Space53

Het plaatsen van de radar werd georganiseerd door Space53, een test- en ontwikkelcentrum voor drones gevestigd op voormalig vliegveld Twente Airport. Space53 onderzoekt onder andere hoe drones veilig in het luchtruim passen, als onderdeel van het EU-project VUTURA. De Veiligheidsregio Twente, politie Oost-Nederland en Het Medisch Spectrum Twente ondersteunen het project.

Foto: Space53

0 Reacties

    Plaats een reactie