SECOM en Tokyo Tech hebben samen een millimetergolf-draadloos communicatiesysteem ontwikkeld dat langeafstandscommunicatie mogelijk maakt. Daarmee zijn ze er in geslaagd om 4K ongecomprimeerde video in realtime vanaf een drone te verzenden.

Primeur

Technologiebedrijf SECOM en Tokyo Institute of Technology (Tokyo Tech) hebben gezamenlijk een millimetergolf draadloos communicatiesysteem ontwikkeld dat langeafstandscommunicatie mogelijk maakt. Daarmee zijn ze er in geslaagd om voor het eerst niet-gecomprimeerde 4K videobeelden in realtime vanaf een drone te verzenden. De beelden worden verzonden met behulp van een speciale lensantenne ontwikkeld door Intel.

Real-time

Tijdens hun tests kon het team een drone gebruiken om video in 4K te nemen en de video in real time van meer dan 100 meter in de lucht naar een toegangspunt op de grond te verzenden. Lensantennes maken deze communicatie over lange afstand mogelijk door de uitzendhoek van radiogolven te verkleinen, maar voorheen waren deze te groot en niet geschikt voor drones. Het systeem van Secom en Tokyo Tech lost dit op met een kleine lichtgewicht lensantenne die op een drone kan worden gemonteerd.

Realtime 4K video verzonden vanaf drone door Japanse onderzoekers


Toepassingen

Deze technologie maakt het leveren van diensten mogelijk op verschillende gebieden, zoals stadionbeveiliging en monitoring van de infrastructuur door drones waar haarscherpe beelden een voordeel zijn. De vertraging van de beelden is volgens de onderzoekers minimaal en dat kan goed van pas komen tijdens bijvoorbeeld live sportuitzendingen.

Microgolf

Voor de techniek maakt men gebruik van zogenaamde microgolf straling.Dat zijn elektrische signalen met hoge frequentie. Deze lenen zich goed voor telecommunicatie en navigatie. Microgolven zijn niet nieuw (je magnetron gebruikt ze ook), maar er worden nog steeds toepassingen voor ontdekt.

0 Reacties

    Plaats een reactie