Een groep studenten uit Venlo wil drones in gaan zetten schade aan mais in kaart te brengen en taxeren. De daders die de gewassen beschadigen bestaan voornamelijk uit wilde zwijnen en dassen.

Automatisch

Om de schade op waarde te schatten hebben de studenten een bijzonder softwareprogramma geschreven. Dit programma maakt namelijk op basis van dronebeelden volledig automatisch een taxatierapport. Zo hoef je dus enkel met een drone te vliegen en beelden te schieten, om te weten om hoeveel geld het gaat. In totaal wil men met de drone zo'n 160 hectare aan gewassen verkennen.

Taxateurs

Na afloop zullen een deel van de gewassen ook door professionele, menselijke taxateurs onder de loep worden genomen. Daaruit zal moeten blijken of de vernieuwende methode accuraat en betrouwbaar genoeg is. Een soort menselijke controle, dus.

Limburgse studenten gebruiken drones om wildschade in kaart te brengen

Seizoen

Later deze zomer is de schade op zijn ergst, in de periode van augustus tot en met september. De drone zal voornamelijk ingezet worden tijdens dit zogenaamde 'schadeseizoen'. Dankzij het softwareprogramma wordt de schade in kaart gebracht en getaxeerd.

Afwachten

Als de uitkomst van deze test positief is, kijken de studenten verder naar de toekomst. Ze willen dan kijken of de drone ook kan worden voor andere casussen, bijvoorbeeld waterschade. Voor nu is het nog even afwachten wat de zomer zal brengen.

Bron: 1Limburg

0 Reacties

    Plaats een reactie