Vliegend vervoer in steden komt steeds dichterbij als het aan Uber ligt, ook in Australië. Het vervoersbedrijf maakte onlangs bekend dat men hun vliegende taxidienst binnen 4 jaar operatief wil hebben. Testvluchten in de stad Melbourne staan gepland voor 2023.

Duizenden mensen

Uber Air wil met hun vliegende taxi reistijden verkorten en het wegennet ontlasten. Het bedrijf ziet een toekomst waarin duizenden mensen door de stad vervoerd worden voor dezelfde prijs als een Uber taxirit. Een vlucht het centrum van Melbournen aar de luchthaven Tullamarine zou volgens Uber dan slechts 10 minuten duren. Voor het zover is, moeten er echter wel nog een paar technologische en juridische uitdagingen overwonnen worden.

Batterijen

De dag dat dit technologisch haalbaar is, lijkt in ieder geval steeds dichterbij te komen. Om het project te doen slagen zijn er echter nog wel batterijen nodig van een zeer licht gewicht die het toestel aandrijven. "We zijn bijna zover dat accutechnologieën dit soort kleinere vliegende voertuigen kunnen ondersteunen." zei Dr. Jake Whitehead, een onderzoeker van de Universiteit van Queensland die gespecialiseerd is in transport.

Uitdagingen

De uitdagingen liggen, zoals wel vaker, voornamelijk op het gebied van regelgeving en infrastructuur. Zo bestaat de infrastructuur voor de mini-luchthavens op hoge gebouwen nog niet. Deze zal dus aangelegd moeten worden. Ook moeten piloten die passagiers vervoeren hiervoor een gespecialiseerde training volgen, waarbij de eisen hoog zijn. Tenslotte moeten de autoriteiten het luchtruim adequaat moeten beheren en daarvoor zal nieuwe wetgeving nodig zijn.

Uber Air gaat vliegende taxi testen in Melbourne

Vertrouwen

Peter Gibson, de woordvoerder van de Civil Aviation Safety Authority (CASA), erkent de mogelijke complicaties, maar blijft positief. "Er zijn veiligheidsuitdagingen die hiermee gepaard gaan - dat is duidelijk - maar we zijn hier zeker goed op voorbereid." Naast Melbourne gaat Uber de testen ook uitvoeren in de Amerikaanse steden Dallas en Los Angeles.

Wing

Het is niet de eerste keer dat transport per vliegtuigje in Australië onder de aandacht komt. Zo testte Alphabet, het moederbedrijf van Google, onlangs haar Wing-drone in het plaatsje Canberra.

0 Reacties

    Plaats een reactie