In Spanje wil men drone-technologie binnenkort inzetten om bosbranden sneller en effectiever te bestrijden. Netwerkbeheerder Telefónica en een Madridse universiteit slaan hiervoor de handen ineen.

Nieuwe technologie

Een Madridse universiteit heeft in samenwerking met telefoonbedrijf Telefónica een nieuw systeem ontwikkeld dat werkt met behulp van drone-technologie. Het systeem kan de oorsprong van een brand detecteren binnen een omtrek van maximaal 15 kilometer. Zo kunnen bosbranden tijdig in kaart gebracht worden om erger te voorkomen.

Wakkere drone

Het gaat om een netwerk van communicatietorens die elk zijn uitgerust met zowel een thermische camera als een quadcopter-drone die is opgeslagen in een hangar. Met behulp van zijn camera kan de toren de thermische handtekening detecteren van bosbranden binnen een straal van 15 km. Na deze detectie wordt de drone automatisch 'wakker' gemaakt via een electronisch signaal, klaar voor actie.

Spaanse universiteit zet speciale drones in voor bestrijding bosbranden

Real-time monitoring

Een communicatietoren geeft de locatie door aan zowel de drone als de lokale brandweer. De GPS-geleide quadcopter vliegt vervolgens volledig autonoom naar de plaats van het vuur. De drone gebruikt tijdens deze vlucht zijn eigen thermische en optische camera's om beeldmateriaal naar brandweermannen door te sturen. Zo krijgt de brandweer nog voor aankomst goed zicht op de schaal en locatie van de brand. Ook nieuwe ontwikkelingen worden zo in real-time doorgestuurd en gemonitord.

Cruciaal

Vicente Muñoz, hoofd IoT-officier van Telefónica, vat het nog eens helder samen. "Dankzij deze technologie kunnen branden vroegtijdig worden opgespoord en kan men in een vroeg stadium betere beslissingen nemen. Dat kan cruciaal zijn om een opkomend vuur te onderdrukken, zodat het niet leidt tot een grotere verwoesting". Professor Fernando Garcia van de Universidad Carlos III de Madrid vult aan: "Dankzij de camera's en sensoren op de quadcopter ontvangen we cruciale informatie in real-time."

Bosbranden

Dat deze ontwikkeling juist in Spanje voorkomt, is niet vreemd. Het land kampt van alle landen in Europa het vaakst met bosbranden. Het project is ontwikkeld in samenwerking met de nooddiensten van de Autonome Regio Madrid en men hoopt hiermee de branden beter te beheersen.

Bron: https://dronebelow.com/2019/06/20/telefonica-trials-drones-for-early-fire-detection/

0 Reacties

    Plaats een reactie