Waterschap Vechtstromen gaat drones inzetten om het gebruik van pesticiden beter in de gaten te houden. Dit besluit volgt na het draaien van een succesvolle pilot in 2018. Het plan is om drones dit jaar op regelmatige basis in te zetten.

Pesticiden

“Hiermee kunnen we beter zien wanneer er iets mis is met het gebruik van pesticiden”, vertelt Jan van Hoek, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap. Aan de hand van het beeldmateriaal dat de drones maken kan men misdrijven, zoals overmatig gebruik van pesticiden, aantonen.

Speciale opleiding

Tijdens de pilot vloog een drone tientallen keren over het Drentse landschap, maar daarvoor moesten er eerst vergunningen geregeld worden. “Om met de drones te mogen vliegen hebben we best wel wat moeten doen”, zegt Van Hoek. "Voordat we voldeden aan de eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) moesten er twee dronepiloten een speciale opleiding volgen."

Waterschap Vechtstromen zet drones in voor controle pesticidengebruik

Warmtecamera’s

De onbemande vliegtuigjes worden voorlopig ingezet voor handhaving en om toezicht te houden op de landbouw, maar het Waterschap kijkt ook al verder vooruit. Momenteel onderzoekt men of warmtecamera’s op de drones een optie zijn voor preciezere opsporing van de bron van de pesticiden. Van Hoek ziet duidelijk de potentie van drones.

Dijken & Molens

Naast landbouwgewassen overweegt Waterschap Vechtstromen ook om tijdens inspecties van dijken gebruik te maken van drones. Op deze manier wil het Waterschap voorkomen dat er te veel pesticiden in het water terechtkomen. Bij andere waterschappen gebruikt men drones om windmolens te controleren voor onderhoudsdoeleinden. "Misschien dat we dat ook kunnen gebruiken in Drenthe om gebouwen te controleren”, mijmert Van Hoek.

0 Reacties

    Plaats een reactie