Grote en hoge monumenten, zoals de luchtwachttoren in Echten, zijn vaak een hele klus om te inspecteren. De Drentse monumentenwacht is een test gestart met drones om dit sneller en handiger te laten verlopen

Proef

De monumentenwacht in Drenthe is recent een proef begonnen met drones voor inspectiedoeleinden. Een drone uitgerust met een camera vloog aandachtig langs de luchtwachttoren in Echten. Deze werd nu nog bestuurd door een ingehuurde piloot, maar in de toekomst wil de monumentenwacht dat de medewerkers zelf gaan vliegen.

Controles

Momenteel worden monumenten meestal gecontroleerd door hoogwerkers. Een andere methode is om van monumenten te abseilen en ondertussen de meting uit te voeren, maar dit kan niet in Elst omdat de beboste omgeving hier niet geschikt voor is. Met een drone maakt de omgeving niets uit en hoogwerkers die zichzelf mogelijk in gevaar brengen zijn ook passé. Daarnaast kan door het controleren met een drone beter naar de bovenkant van een gebouw gekeken worden.

Monumentenwacht Drenthe zet drone in voor inspectie

Opleiding

De monumentenwacht ziet het werken met een drone als een interessante proef. "Het is een voorbeeldproject en wij hebben dit nog niet ergens anders gezien", vertelt Ronald Nijmeijer van de monumentenwacht. Momenteel is er een dronepiloot ingehuurd, maar Nijmeijer en zijn team willen in de toekomst ook een poging wagen. "We volgen nu een opleiding tot drone-piloot, zo kunnen we het straks ook zelf doen."

Nieuwe locaties

Naast de luchtwachttoren in Echten willen het team gaan controleren bij de luchtwachttoren in het nabijgelegen Schoonebeek. Ook de kerk in Nieuw-Amsterdam komt aan de beurt. Hier wil men met name kijken of de dakpannen nog goed zitten. Met een drone is dat immers een fluitje van een cent.

Foto: Monumentenwacht Drenthe

0 Reacties

    Plaats een reactie