Japan wil het besturen van drones onder invloed van alcohol strafbaar maken met celstraffen van maximaal een jaar. Er is geen directe aanleiding voor de beslissing, maar de regering besloot om preventie als uitgangspunt te nemen.

Alcohol

Drinken en vliegen kan een dronepiloot binnenkort een jaar gevangenisstraf kosten in Japan. De overheid bespreekt daar momenteel een aanpassing op de burgerluchtvaartwetgeving van het land die het illegaal maakt om onbemande vliegtuigen te besturen terwijl je onder invloed bent van alcohol.

Strengere regels

Volgens de nieuwe regels zal een dronepiloot wettelijk verplicht zijn om pre-flightcontroles van het voertuig uit te voeren en krijgen autoriteiten toestemming om inspecties ter plaatse uitvoeren wanneer zich een ongeval voordoet. Daarnaast omvatten de nieuwe regels ook strengere regels voor drones in het algemeen. Drones die te luidruchtig zijn, dienen aangepast te worden en gevaarlijke manoeuvres , zoals scherpe duiken, zijn voortaan uit den boze.

Japan maakt wet tegen vliegen met een drone onder invloed

Stijging

Volgens het Japanse Ministerie van Transport waren er in het afgelopen boekjaar 79 incidenten met drones. Bij geen van hen was sprake van een dronken piloot, maar strengere beperkingen beschouwde men toch als een noodzakelijke preventieve maatregel. Het aantal drone-incidenten in het land stijgt langzaam: in 2016 waren het er nog 55.

Boete

Iedereen die de nieuwe wetten over drinken en vliegen met een drone overtreedt, heeft te maken met een maximale gevangenisstraf van één jaar of een boete van 300.000 yen (ongeveer 2450 euro), terwijl andere overtredingen nog hogere boetes met zich mee kunnen brengen.

0 Reacties

    Plaats een reactie