Vijanden van Saoedi-Arabië hebben recent de olieproductie van het bedrijf aangevallen met drones. Deze waren uitgerust met explosieven met als doel het beschadigen van productiestations van het bedrijf Aramco, een belangrijkere leverancier die ook aan Europa levert.

Gewapende drones

De olieprijzen in Saoedi-Arabië stegen recent nadat de overheid meldde dat "gewapende drones" twee pompstations in het koninkrijk aanvielen. Het Saoedische ministerie van Energie vertelde liet weten dat de aanval een vuur heeft veroorzaakt dat inmiddels is geblust. Welk land achter de drone-aanval zit is nog niet bekend, maar rebellen in Yemen claimen de aanval.

Explosieven

Volgens de Saoedische olieminister Khalid al-Falih betrof het drones die met explosieven waren uitgerust. De aanvallen waren gericht op twee productiestations van Aramco, de grootste leverancier van ruwe olie aan bijvoorbeeld Europese benzinestations. De productie in de getroffen pijplijn is stilgelegd terwijl de pompinstallaties worden gerepareerd.

Drone-aanval op Saoedische gasleiding laat olieprijs stijgen

Laf

Al-Falih noemde de aanval 'laf', en zei dat recente sabotage tegen de vitale installaties van het koninkrijk niet alleen gericht is op Saoedi-Arabië, maar ook op de veiligheid van de wereldwijde energievoorziening en wereldeconomie. De olieproductie gaat gewoon door, verzekerde de minister aan alle betrokken partijen.

Prijzen

Brentolie werd 1,6% duurder, nadat de prijs over het afgelopen jaar bijna 10% daalde. De Amerikaanse olieprijzen stegen met 1,4%, hoewel Aramco aan CNN vertelde dat de aanval "geen schade aan de olieproductie, geen olielozingen of letsel veroorzaakte". Wat we aan de Nederlandse benzinepomp gaan merken van de aanval, is nog niet bekend.

0 Reacties

    Plaats een reactie